Apneea de somn

Este vorba despre scurte opriri ale respiraţiei, însoţită de microtreziri ce alterează calitatea somnului. Cauzele apneei de somn sunt, de regulă, kilogramele în plus şi hipertensiunea, probleme de sănătate serioase, care trebuie tratate de către medic.

Alimentaţia dezechilibrată

Carenţele de vitamine, de glucide, de minerale sau de proteine pot provoca senzaţia de oboseală. Schimbă-ţi deprinderile: nu mai pleca de acasă fără să iei un mic dejun consistent şi nu mai ocoli legumele, fructele, cerealele integrale.

O carenţă de fier

Fierul transportă oxigenul către celule, contribuind la formarea hemoglobinei. Aşa se explică de ce, în cazul carenţei de fier, organismul nu se mai oxigenează suficient şi este, fireşte, lipsit de vlagă. Încearcă să reglezi problema consumând mai multe alimente bogate în fier: carne de vită şi curcan, organe, peşte, legume uscate (linte, fasole etc.).

O dereglare a tiroidei

Glanda tiroidă produce hormoni esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Când tiroida produce prea puţini hormoni, vorbim despre hipotiroidie – una din afecţiunile care dau senzaţia de oboseală apăsătoare. Nu prea ai ce face pe cont propriu într-o astfel de situaţie, aşa că va trebui să te consulte un specialist endocrinolog.

Prea multă cafea

Are reputaţia unui “remediu antioboseală” excelent şi da, este valabil, dar numai dacă bei cafea în cantităţi moderate. Excesul de cafeină (care se găseşte şi în ceai, şi în multe băuturi de tip soda) provoacă, paradoxal, oboseală!

Diabetul

Starea de epuizare poate anunţa şi această maladie care câştigă tot mai mult teren în întreaga lume. Fă‑ţi analizele de sânge şi, dacă nivelul glicemiei depăşeşte valorile normale, reglează alimentaţia: glicemia o ia razna când consumi prea multe dulciuri, alcool, grăsimi de origine animală…

O problemă cardiacă

Dacă activităţile obişnuite devin o povară, dacă respiri rapid şi cu greutate chiar, este posibil să ai o afecţiune cardiacă. Programează o întâlnire cu medicul de familie sau cu un specialist în cardiologie.

Nu faci sport

Organismul se oxigenează, iar creierul comandă degajarea endorfinelor – hormonii stării de bine – după fiecare “sesiune” de exerciţii fizice. Şi invers, sedentarismul induce oboseala fizică şi psihică. Lasă canapeaua şi telecomanda şi ieşi la o plimbare în aer liber.

Depresia

Dacă ai bifat toate sfaturile noastre de mai sus şi oboseala tot se ţine scai de tine, spune-i acest lucru medicului tău: el îţi va da trimitere la un cabinet de psihoterapie sau psihiatrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News