Membrii echipajului și pasagerii spun că Sukhoi Superjet-100 a fost lovit de un fulger în timp ce era în aer și că acest lucru a dus la întreruperea comunicațiilor cu solul. În primul rând, acest fenomen meteo nu ar fi trebuit să afecteze aeronava, dar chiar și așa, tragedia ar fi putut să fie evitată și în acest moment.
Ceea ce a dus la explozie și moartea pasagerilor a fost aterizarea în timp ce rezervoarele avionului erau pline cu combustibil, o practică interzisă, scrie BBC News. Mai precis, piloții ar fi trebuit să mai zboare până la golirea rezervoarelor, tocmai pentru a evita o explozie în timpul aterizării.
De aceea, principala ipoteză a anchetatorilor este că o eroare de pilotaj este principala cauză a tragediei aviatice.
Factorii care îi determină pe anchetatori să ia în considerare această variantă sunt:
- Piloții au decis să intre frontal într-o furtună, ceea ce a ridicat nivelul de risc.
- S-au grăbit să aterizeze, deși procedura obișnuită este cea de a survola de mai multe ori aeroportul pentru a consuma combustibilul.
- Au aterizat în modul de comandă de urgență – ceea ce necesita cunoștințe suplimentare – după ce sistemele automate au picat.
- Se pare că la aterizare aveau o viteză mult peste cea normală ceea ce, cumulat cu rezervoarele pline de combustibil, a făcut ca avionul să sară de pe pista de aterizare.
- Aterizarea violentă a produs deteriorarea sistemul de rulare a șasiului, trimițând resturile în motoare și astfel s-a produs incendiul.
Un avion din flota companiei rusești Aeroflot a aterizat forțat duminică pe Aeroportul Sheremetyevo din Moscova, iar în urma impactului a luat foc. 41 de persoane au murit în urma accidentului.
Avionul, model Sukhoi Superjet-100, care se îndrepta spre oraşul Murmansk din nordul ţării, a fost forţat să revină la Moscova din cauza unei probleme tehnice şi motorul a luat foc la aterizare, a precizat Aeroflot într-un comunicat.