Astfel, 41% dintre românii născuți între anii 1990 – 2006 cred că dictatura ar fi un sistem politic bun pentru țara în care trăiesc, chiar dacă nu au experimentat niciodată un astfel de regim și au, probabil, informații în special din relatările părinților. 

În același timp, 25% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani, care au trăit în perioada comunistă, ar fi de acord ca România să revină la un sistem politic de tip totalitar. Per ansamblu, mai mult de o treime dintre români (36%) spun că un sistem totalitar ar putea fi bun pentru țara lor.

Au sentimentul că democrația nu li se potrivește

Datele sunt rezultatul unui studiu sociologic realizat de GlobeSec, un think-tank internațional fondat de Uniunea Europeană, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane din România, care analizează percepția cetățenilor români despre integrarea euro-atlantică, provocările geopolitice regionale și internaționale și starea regimului democratic. Raportul privind rezultatele studiului a fost publicat în 2 octombrie 2024.

„Tinerii au sentimentul că democrația nu li se potrivește, în timp ce cetățenii mai în vârstă ar putea fi mai revoltați de experiențele lor cu regimul de dinainte de 1989. O explicație este tendința la nivel european a partidelor iliberale de extremă dreaptă de a avea mai multă influență asupra tinerilor alegători. Acest lucru este generat parțial de succesele acestor lideri pe rețelele de socializare. De asemenea, nesiguranța tinerilor cu privire la propriul lor viitor joacă, probabil, un rol mult mai important”, susțin autorii studiului.

Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion
Recomandări
Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion

Societate disfuncțională 

Barbu Mateescu (43 de ani), unul dintre cei mai reputați experți români în sociologie politică, absolvent de studii de specialitate la Universitatea Pennsylvania, consideră că raportul GlobSec trebuie continuat cu o cercetare calitativă, ca să aflăm „de ce” cred tinerii aceste lucruri. 

Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”
Barbu Mateescu, sociolog. Foto: Agerpres

„Pentru mulți tineri din România societatea nu funcționează corect sau eficient. În special în mediul rural și în orășele, de facto rurale, oportunitățile sunt puține. Acestea au fost deja preluate de generațiile mai vârstnice decât tinerii, care sunt mult mai mari din punct de vedere numeric. Viața socială e limitată, iar disfuncționalitățile sistemelor statale – în special cel de sănătate și cel de învățământ – sunt evidente”, afirmă Barbu Mateescu.

Potrivit acestuia, când se fac astfel de cercetări și se aduce în discuție numele dictatorului Ceaușescu, oamenii reacționează și susțin că nu asta vor. „Când începi să le spui ce însemna Ceaușescu, când le zici că fără televizor, să fie înregimentare politică, lumea șocată zice că nu la asta se referă. Oamenii, de fapt, încep să vorbească despre prezent, încep să vorbească despre lucruri care îi deranjează în prezent. Și care, apropo, de obicei, sunt și foarte bine fundamentate, adică nu sunt niște prostii. La fel, la chestia cu tinerii contează foarte mult ce înțeleg ei, de fapt, prin democrație și care e lucrul care îi mobilizează. Și aici nu prea s-a discutat. Un motiv ar fi faptul că, politicienii nu sunt deloc interesați de tineri și nu vor să facă cercetări pe tineri, mai mult decât sondaje. Dar sondajele îți dau un punct, nu îți dau tot răspunsul”, completează sociologul. 

Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi - negustor te numești!”
Recomandări
Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi – negustor te numești!”

Demografia, un rol important

Mateescu susține că tinerii au fost abandonați de politicieni și ca urmare a rezultatelor slabe obținute la alegerile locale și europarlamentare de către partidele care erau votate, în special, de această categorie demografică. „În opinia politicienilor, tinerii nu contează pentru că nu merg la vot. În schimb, au contat și contează foarte mult vârstnicii, care au votat și votează în număr foarte mare”, mai afirmă Barbu Mateescu. În consecință, susține sociologul, „tinerii sunt frustrați, iar politicienii nu le dau atenție”.

La toate această situație a contribuit și natalitatea foarte scăzută din ultimii 30 de ani. „Noi suntem democratic extraordinar de dezechilibrați. Seamănă cu un triunghi echilateral, la care vârful este în jos. Cei de jos sunt tinerii. Sunt foarte puțini tineri, pentru numărul de adulți. Era «no country for old men», noi suntem «no country for young people». Și asta înseamna că tinerilor nu li se acordă atenție, nu pot să-și găsească locuri de muncă, apartamente, totul e deja ocupat, totul e deja luat de generațiile precedente, în carieră nu pot să avanseze. Natalitatea în România s-a prăbușit an de an și avem din ce în ce mai puțini tineri. Oameni de 55 de ani, de exemplu, sunt vreo 600.000, oameni de 20 de ani erau cam 180-190.000, înainte de migrație. După migrația externă cred că sunt cam 100.000”, spune sociologul.

„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)
Recomandări
„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)

Discursul extremist prosperă pe „rețele”

Sociologul consultat de Libertatea afirmă că un rol important în această percepție a tinerilor îl are și discursul agresiv folosit pe TikTok de candidații extremiști. „Tinerii rezonează cu astfel de mesaje. Chiar dacă nici acești candidați nu sunt interesați de votul tinerilor, au rezonat pentru că exprimă foarte multă furie și emoție, la fel ca și ei. Deci nu aș spune chiar așa simplu că tinerii au devenit antidemocratici. Nu, ei căutau deja ceva să le exprime furia”, a concluzionat Barbu Mateescu.

Și autorii studiului sociologic susțin că tinerii primesc adesea mai puțină atenție din partea clasei politice, ca urmare a convingerii că aceștia nu votează. „Având în vedere că în România tinerii acceptă mai ușor extrema dreaptă în unele cazuri, forțele principale ar trebui să se concentreze mai mult asupra lor și să ofere politici care să ajute cea mai tânără grupă de vârstă și să-i asigure viitorul”, spun cei de la GlobeSec.

41% dintre români, mulțumiți de democrația din țară

Rezultatele centralizate ale raportului mai arată că marea majoritate a repondenților români (81%) aprobă democrația ca un concept bazat pe egalitate, statul de drept și drepturile omului. Cu toate acestea, doar 41% sunt mulțumiți de modul în care democrația funcționează în prezent în țara lor. Există, însă, o diferență substanțială între evaluarea democrației între alegătorii de sex masculin și feminin: doar 36% dintre repondentele de sex feminin sunt mulțumite, în timp ce 48% dintre cei de sex masculin spun același lucru. 

Un procent de 78% dintre participanții la studiu consideră că respectul și toleranța față de ceilalți, indiferent de orientarea sexuală sau de culoarea pielii, sunt importante pentru societatea românească. Sprijinul pentru drepturile LGBTI+ este destul de scăzut, fiind situat la la 40%. Bărbații sunt mai puțin dispuși să fie de acord cu garantarea drepturilor acestora (34%), decât femeile (45%). Cel mai tânăr grup de vârstă, 18-34 de ani, este, de asemenea, mult mai favorabil minorității sexuale (51% sunt de acord cu garantarea drepturilor), decât cel mai vârstnic grup, 55+ (26% sunt de acord). 

Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”

Încrederea în diverse instituții guvernamentale din România a crescut în ultimii ani. Armata este în continuare, cea mai de încredere instituție, cu un procent de 76%, urmată de Guvern (48%), Parlament (44%) și Președinție (41%). În studiu nu a fost inclusă Biserica, care, în alte analize, are niveluri de încredere situate la circa 60%.

Studiul GlobeSec a analizat și încrederea românilor în mass-media, care are două modele sociale cheie. În primul rând, cu cât un repondent este mai tânăr, cu atât este mai puțin probabil să aibă încredere în media standard. Nivelul de încredere este de 67% în rândul celor peste 55 de ani și de 42% în rândul repondenților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. În al doilea rând, cu cât o persoană este mai educată, cu atât este mai puțin probabil să aibă încredere în mass-media, încrederea scăzând de la 67% în rândul celor care nu au absolvit liceul la 47% în rândul persoanelor cu studii superioare.

Susținere puternică pentru apartenența la UE și NATO

83% dintre români susțin apartenența țării la UE, iar 88% susțin apartenența la NATO, procente apropiate de cele din 2023, mai arată studiul sociolog analizat. Sprijinul declarat pentru aceste organizații a scăzut în timpul pandemiei COVID-19, dar de atunci și-a revenit în mare măsură. Cu toate acestea, mai mult de 70% dintre români consideră că UE le dictează ce să facă fără ca țara să poată influența acest lucru. În același timp, 65% cred că, datorită apartenenței la Uniunea Europeană, România are un rol mult mai important în economia mondială. De asemenea, 78% dintre repondenți consideră că apartenența la NATO face mai puțin probabil ca o țară străină să atace România, iar 71% sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să-și facă o armată proprie cât mai puțin dependentă de SUA.

Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”

Marea majoritate a românilor (73%) cred că Rusia este o amenințare. 24% văd China ca o amenințare pentru România, iar 14% au indicat SUA. „În timp ce actori politici români proeminenți atacă vizibil valorile occidentale, discuțiile despre amenințările legate de China nu sunt la fel de răspândite în spațiul public al țării. Percepția societăților occidentale ca fiind o amenințare are potențialul de a genera și mai multe sentimente antioccidentale în societatea românească”, susțin autorii studiului.

În 2024, 55% dintre români susțin că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în 2023. În același timp 22% dintre repondenți, cu 16% mai mulți față de 2022, dau vina pe Ucraina. Cu toate acestea, mai mulți români (58%) doresc să vadă Ucraina ca parte a alianței occidentale în 2024 față de anul 2022 (51%). Un procent de 30% cred că Ucraina ar trebui să fie neutră, iar 7% spun că trebuie să treacă în sfera de influență a Rusiei.

Efectul narațiunilor antioccidentale și anti-Ucraina

„În general, respondenții din România au exprimat o dorință puternică de a rămâne parte a sistemului instituțional occidental. Cu toate acestea, narațiunile antioccidentale, anti-democratice și anti-Ucraina au avut cu siguranță un efect. Acest lucru este vizibil, printre altele, în faptul că mai puțini români au identificat Rusia ca principalul vinovat pentru războiul din Ucraina în 2024 decât în 2023, sprijinul scăzut pentru drepturile LGBTI+ și un nivel ridicat de credință în narațiunea că schimbările climatice nu sunt rezultatul activității umane”, este una dintre concluziile studiului.

Autorii au descoperit faptul că tinerii sunt mai degrabă ambivalenți în ceea ce privește democrația și locul României în Occident. „Cea mai tânără grupă de vârstă – 18-34 de ani – este cea care susține cel mai mult apartenența la UE și este cel mai puțin probabil să accepte așa-numitul «dictat al UE». Aceștia sunt, de asemenea, cei mai favorabili drepturilor LGBTI+. În schimb, acest grup de vârstă este cel mai probabil să fie de acord că un regim totalitar ar fi bun pentru țara lor, cel mai probabil să spună că ONG-urile sunt agenți străini și cel mai puțin probabil să identifice extrema dreaptă drept o amenințare la adresa propriei identități și valori”, se mai precizează în raportul citat.

Foto: Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

Cenzurat   •   17.10.2024, 19:17

47% dintre elevii românii citesc un text și nu îl înțeleg. Acum 10 ani rata era de 45%. Aia de acum 10 ani de 15 ani au acum 25 și fac parte din categoria de 41% care sunt de acord cu o dictatura. Oare e vreo corelație între faptul ca jumătate dintre tineri nu înțeleg ce citesc și nu au capacitatea sa înțeleagă asi faptul ca ar accepta ceva ce nu cunosc? Haha

Monseur   •   17.10.2024, 19:15

Sa-a saturat lumea de hotii din "democratie". Sa nu uitam ca pe vremea "dictatorului" Ceausescu nu se putea fura in halul in care se fura in ziua de azi.

Boro67   •   17.10.2024, 19:13

Generația COVID și Tiktok.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Știrileprotv.ro
„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Viva.ro
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Motivul pentru care ar trebui să renunți la ustensilele de gătit din plastic. Iată ce spun medicii despre riscurile la care te expui fără să știi
FANATIK.RO
Motivul pentru care ar trebui să renunți la ustensilele de gătit din plastic. Iată ce spun medicii despre riscurile la care te expui fără să știi
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul. Mulți români îl consumă fără să fie conștienți de beneficii
FANATIK.RO
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul. Mulți români îl consumă fără să fie conștienți de beneficii
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Unica.ro
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
Financiarul.ro
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
"Tombola" de pe TikTok prin care escrocii se îmbogăţesc rapid. Dai bani şi primeşti un "block" la schimb
Observatornews.ro
"Tombola" de pe TikTok prin care escrocii se îmbogăţesc rapid. Dai bani şi primeşti un "block" la schimb
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI