Bărbatul a făcut călătorii în Africa în 2019, dar și în iunie 2021, iar înainte să se prezinte la spital a stat acasă timp de două săptămâni. În urma analizelor, pacientul a fost confirmat la spital cu malarie.

„Pacientul de aproximativ două săptămâni a prezentat la domiciliu febră, frison, febra nu a fost termometrizată, avea dureri musculare și, desigur, astenie – oboseală accentuată. Ținând cont de antecedentele de călătorie, s-a ridicat suspiciunea de malarie, care s-a și confirmat. În momentul de față, pacientul e stabil din punct de vedere hemodinamic și respirator, este monitorizat în permanență și s-a inițiat tratamentul specific malariei”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Autoritățile sanitare vor face acum o anchetă epidemiologică, având în vedere perioada îndelungată în care bărbatul a stat acasă și a intrat în contact cu membri ai familiei și, posibil, și alte persoane.

„În cadrul anchetei epidemiologice demarate de DSP Iași, conform protocolului, proba va fi trimisă și la București pentru examinare de laborator în vederea confirmării acestui diagnostic”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Ultimul caz de malarie tratat în Iași a fost în urmă cu 3 ani, tot la un ieșean care lucra în Africa și care a făcut recidivă la malarie.

„Pacientul pe care l-am avut acum 3 ani revenise cu o formă gravă, nici el nu a făcut profilaxie antimalarie, și l-am avut internat pe Terapie Intensivă fiindcă făcuse o formă gravă. A reușit să își revină, dar avea o insuficiență renală și hepatică importantă. Pacientul de acum este tânăr, a stat două săptămâni acasă și a venit la spital 11.30 noaptea, deci este clar că se simțea foarte rău”, a explicat dr. Florin Roșu pentru Libertatea.

Cum se manifestă malaria

Malaria este o boală periculoasă provocată de paraziții transmiși oamenilor prin înțepăturile țânțarilor și debutează cu simptome precum febră, dureri de cap și frisoane, iar fără tratament poate progresa rapid și duce deseori la decesul bolnavului.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În 2019, peste 90% din aproximativ 230 de milioane de cazuri au avut loc în Africa. În prezent, terapia combinată pe bază de artemisinină este cel mai bun tratament disponibil pentru cea mai periculoasă formă de malarie, P falciparum, care reprezintă 90% din cazuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News