Demisiile în lanț anunțate de mai mulți medici de la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca scot la iveală mai multe nereguli care se petrec aici. Semnalul de alarmă s-a pornit chiar de săptămâna trecută când unui pacient cu răni grave, din București, nu i s-a găsit niciun loc într-un spital de urgență din București, fiind transportat tocmai în Sofia (Bulgaria). Nu a durat mult, iar 22 de medici de la Floreasca, acolo unde acel pacient ar fi putut teoretic să fie îngrijit, și-au anunțat demisiile din cauza condițiilor în care sunt nevoiți să lucreze.
”Noi vrem să fim lăsaţi să ne facem treaba, să nu mai existe lipsuri care să ducă la afectarea activităţii, atât în spital cât şi în prespital, pentru că cel care are de suferit este pacientul”, a declarat medicul Gabriela Bratosin într-o conferință de presă. De fapt, aceste neajunsuri au fost semnalate după o colaborare defectuoasă pe care medicii au invocat-o în relația cu managerul demisionar Sorin Constantin Păun. La scurt timp după ce Păun a anunțat că pleacă, medicii și-au retras demisiile, însă problema de fond a rămas și este foarte gravă. Într-un raport de control efectuat în urmă cu trei luni de către Ministerul Sănătății a reieșit că spitalul funcționează pe avarie.
”Un procent de aproximativ 10% din bugetul lunar pentru medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, detergenți, alimente, materiale cu caracter funcțional, reparații aparatură medicală și nemedicală și cheltuieli neprevăzute, este insuficient pentru funcționarea unui Spital regional 1 A cum este Spitalul Clinic de Urgență București”, se arată în document.
Asta este mai mult decât evident după un simplu consult al bugetului unde s-a tăiat fără remușcări. Astfel, dacă în 2015 au fost destinați 104 milioane de lei pentru medicamente și materiale sanitare, pentru anul acesta suma a fost aproape înjumătățită la 69 de milioane de lei.
”Faptul că domul doctor Păun a decis să demisioneze nu va rezolva neapărat problemele care au apărut, pentru că noul manager va trebui să ia un ansamblu de măsuri care să ducă la dispariția disfuncționalităților în aprovizionarea nu numai a departamentului, ci și a spitalului, astfel încât să ne putem efectua meseria la parametrii corecți”, a declarat doctorul Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.