Oricine, care nu deține mai mult de 3.000 de lei în depozite bancare, poate obține ajutor de la stat. E una dintre condițiile prevăzute de legislația în vigoare, iar bătrâna din Pașcani a îndeplinit-o.
Femeia a depus dosarul și a astfel a obținut venitul minim garantat. Asta cu toate că, anul trecut, a obținut aproape 3900 de lei numai din dobânzile contului său bancar. Dacă e să luăm în calcul dobânda medie de 2 la sută, pensionara din Pașcani ar avea aproape 200.000 de lei în cont, relatează Ziarul de Iași.
Nu este singurul astfel de caz halucinant. Inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași au descoperit nu mai puțin de șapte persoane care primesc ajutoare sociale, deși au zeci de mii de lei în depozite bancare. Oamenii locuiesc în comunele Ciortești și Stolniceni, iar anul trecut au obținut aproape 1800 de lei din dobânzi bancare. Asta înseamnă că ar avea în cont aproximativ 90.000 de lei.
Controalele inspectorilor au avut loc, după ce Curtea de Conturi ar fi depistat plăți ilegale. Cei care au beneficiat pe nedrept acești bani trebuie să-i restituie la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Potrivit legii, venitul minim garantat are mai multe valori, în funcție de numărul de membri ai familiei care depune dosarul. Este calculat ca diferență dintre cuantumul venitului nimim garantat și venitul net lunar al familiei sau al persoanei.
Patru ieșeni sunt în această situație
Autoritățile au găsit nereguli și în privința acordării alocației pentru susținerea familiei. Patru oameni din Iași au beneficiat de acest ajutor, deși au obținut între 1100 și 1.900 de lei din dobânzile conturilor bancare.
Și în acest caz, obținerea acestei alocații este condiționată și de banii câștigați. Solicitantul ajutorului nu trebuie să aibă depozite bancare mai mari de 3000 de lei. Altfel, alocația este încasată ilegal.
Inspectorii au întocmit chiar și un top al celor care încasează fără drept acești bani de la stat. Primul loc este ocupat de un locuitor din comuna Delei care, anul trecut, a obținut puțin peste 1900 de lei din dobânzi bancare. El este urmat de un bărbat Pașcani care a încasat 1500 de lei și de un alt cetățean din Cotnari cu 1329 de lei, primiți tot din dobânzi. În toate aceste cazuri, beneficiarii aveau în depozite cel puțin 50.000 de lei.
Susțin că ar fi banii copiilor
„Aceste cazuri au fost depistate în urma încrucişării bazei noastre de date cu cea a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, moment în care s-a constatat că unii beneficiari de VMG sau ASF obţin venituri din dobânzi chiar mai mari decât maximul permis pentru a avea în depozit. Conform unui calcul simplu, luând o dobândă medie, am constatat că beneficiarii respectivi deţin sume foarte mari, incompatibile cu ajutoarele pe care le-au solicitat şi le-au primit. Au fost emise decizii de debit ce vor fi trimise beneficiarilor care au fost deja suspendaţi de la plată şi sumele plătite pe nedrept vor fi recuperate”, a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi, pentru ziaruldeiași.ro
Mulți dintre cei prinși cu nereguli au explicat că banii ar fi, de fapt, ai copiilor care lucrează în străinătate, iar sumele au fost depuse pe numele părinților.
„Şi în această situaţie, nu este corect să se primească ajutoarele, pentru că vorbim de familie şi de sume acordate pentru familie cu risc de excluziune socială. Sumele din conturi nu pot fi depistate la momentul depunerii dosarului deoarece plata se face pe bază de dispoziţie de primar, solicitantul declară pe proprie răspundere că îndeplineşte condiţiile şi îşi asumă. Noi îi putem verifica abia din momentul în care se află în plată şi primim informaţii de la ANAF”, a precizat Grojdea.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro