Alegerile din 9 iunie 2024 au generat mai multe situații excepționale în diverse localități din România. În Năeni, județul Buzău, de exemplu, a existat un candidat la funcția de primar care n-a obținut niciun vot, nici măcar el însuși nu s-a votat.
În comuna argeșeană Cuca s-a înregistrat o altă situație exotică. Au existat patru candidați și 1.619 persoane înscrise pe liste cu drept de vot. 1.078 și-au exprimat opțiunea în cabina de vot.
Cei 66,58% dintre cetățenii cu drept de vot participanți la alegeri au decis că e nevoie de schimbare și de numirea unui alt primar în funcție pentru următorii patru ani.
„Conduceam cu două voturi în fața noului primar”
Chiar dacă au fost puține buletine de numărat, procesul electoral s-a încheiat abia a doua zi după prânz.
Teodor-Georgian Drăgușin, reprezentantul PSD, a câștigat primăria din Cuca la doar un vot în fața actualului primar, Georgel-Cristinel Deaconu, care a candidat din partea PNL. 488 la 487.
A fost și singura localitate din România unde primăria a fost câștigată la un singur vot distanță, conform datelor de la Autoritatea Electorala Permanentă, consultate de Libertatea.
Actualul primar în funcție, Georgel Deaconu, a pierdut scaunul de edil după „două mandate de primar și trei de viceprimar”.
„Au numărat buletinele alea până a doua zi doar ca să câștige PSD-ul! Conduceam cu două voturi în fața noului primar, dar m-au făcut frumos pe final. Pe-un buletin nu era pusă ștampila de control de pe spate, iar pe al doilea l-au inventat ei nu știu de unde. Și de la 489 de voturi pentru mine am ajuns la 487 și am pierdut primăria”, explică Deaconu pentru Libertatea.
Jocuri de culise în PSD: „M-au scos din partid pe repede-înainte”
Deaconu susține că nu este dezamăgit că n-am mai ieșit primar.
„Domnule, lăcomia strică omenia, să țineți minte. Eu am fost cinstit și cu asta rămân toată viața mea. Au apărut în noaptea aia trei de la PSD și-au făcut-o românește. La mine dacă n-a venit nimeni de la PNL la numărătoare. Aia a fost… Ce să mai? Rămân consilier local, nici nu vreau să mai fiu viceprimar”, continuă primarul în funcție.
Și când discuția ajungea la final, Georgel Deaconu mai face o precizare: „Până cu două luni înainte de alegeri, eu eram candidatul PSD”.
Cum? „Da, da… M-au înlăturat din PSD, m-au pus să fac un pas în spate să pună ei pe unul mai tânăr. Nu dau nume că-i mai bine, dar mi-au zis direct că vor să-l pună pe altul mai tânăr, la primărie. Și m-au scos din partid pe repede-înainte și sănătate. Așa m-am înscris în PNL, dar m-au făcut. M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”, spune acesta.
„Nu m-am întâlnit deloc cu noul primar. Nici n-am numărul lui de telefon. Când mi se termină mandatul plec și-l las pe el. Nu-l văd ca pe un dușman. Asta a fost… Lăcomia nu e bună, dar dacă așa au vrut. Pe cuvântul meu de onoare că nu sunt dezamăgit sau supărat, poate că a fost mai bine așa. Oricum nu voi mai candida niciodată pentru primar”
Georgel-Cristinel Deaconu, candidatul pierzător de la PNL:
Buletinul cu votul decisiv, găsit amestecat în altă parte
Câștigătorul, Teodor-Georgian Drăgușin, a răspuns greu la telefon, abia la a treia încercare. „Lucrez în silvicultură, dar din octombrie o să renunț ca să mă dedic funcției de primar”, se scuză.
Apoi se întoarce la scrutinul care l-a făcut primar peste noapte.
„Ziua alegerilor a fost liniștită, dar noaptea a fost agitată. După ce s-au numărat cele patru secții, adversarul meu direct avea un vot în fața mea. Am făcut contestație de renumărare la ora 4.00 dimineața, iar la ora 7.00 am ajuns la egalitate, după trei secții din patru. Asta după ce-au găsit un buletin cu vot pentru actualul primar, dar care nu avea ștampila de control pe spatele lui”, spune Drăgușin. Vot anulat! 488 la 488!
Drăgușin recunoaște că era pregătit de turul 2, doar că „pe la ora 10.00 s-a găsit un buletin de primar cu vot pe mine pus greșit la cele de consilieri locali. Am făcut 489 și am câștigat alegerile!”.
Și-așa s-a scris istoria în Cuca. „Sunt bucuros, mai ales că e prima mea experiență politică. Dar încep cu gânduri bune și poftă de muncă pentru că trebuie îmbunătățite multe lucruri. Vreau să atrag tineretul în comună și împreună să creștem. Să accesăm fonduri europene și să facem lucruri frumoase. Cum au făcut-o ăia pe la Sibiu”, explică noul primar din Cuca, de Argeș.
„Trebuie să le demonstrez și celor care nu m-au votat”
Întrebat dacă a profitat de scandalul intern din PSD în care a fost implicat contracandidatul său, Teodor-Georgian Drăgușin spune „că e treaba dânșilor”.
„Eu voiam să candidez independent, dar scandalul lor m-a făcut să intru la PSD. Alta e când ai un partid puternic în spate, nu? Oricum aveam speranțe mult mai mari, dar acum trebuie să le demonstrez și celor care nu m-au votat”, a afirmat noul ales local.
„N-am vorbit până acum cu actualul primar, doar ne-am intersectat pe stradă. O să merg și la primărie să mă întâlnesc cu oamenii. Eu nu am nimic cu ei și sper ca nici ei să nu aibă cu mine. Singurul lucru pe care mi-l doresc e să facem lucruri bune în comuna noastră”.
Teodor-Georgian Drăgușin, candidatul câștigător de la PSD:
Vechiul primar e nostalgic și se laudă cu realizările
După două mandate de primar și alte trei de viceprimar, Georgel-Cristinel Deaconu se declară bucuros de ce a lăsat în urmă, în comună. Dar se pregătește să plece acasă, în octombrie.
„Dispensarul e dotat cu tot ce trebuie, două cabinete pentru medici de familie, stomatologie. Treizeci de kilometri de drumuri, toate asfaltate. Cele patru școli din comună funcționează, nu ca la alții – câte una. Iluminat stradal, locuri de joacă. Acum mai am două drumuri în lucru pe care le termin până plec de la primărie. Asta-i viața!”, închide discuția Deaconu.
Situația voturilor pe secțiile din Cuca
- Drăgușin – Deaconu: 160 – 91
- Drăgușin – Deaconu: 182 – 139
- Deaconu – Drăgușin: 74 – 48
- Deaconu – Drăgușin: 183 – 98
- TOTAL: Drăgușin – Deaconu: 488 – 487
„Cuca Măcăi” chiar există
Expresia populară „la Cuca Măcăi” e tradusă ca „la mama naiba”.
Comuna Cuca din județul Argeș este formată din 14 sate, prin care și Măcăi. Localitatea se află la marginea de vest a județului, la limita cu județul Vâlcea. La mai puțin de zece kilometri de celebrul Dedulești, „raiul” micilor din România.
Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Cuca se ridică la 1.837 de locuitori. Gheorghe Cernătescu, fost primar al comunei, a explicat pentru Evenimentul Zilei în 2017 că până în 1937 erau două comune: Cuca şi Măcăi.
S-a încercat unificarea lor încă din 1897! Până în 37, s-au unit şi despărţit de nouă ori! Măcăii erau nemulţumiţi. Ei erau moşneni, iar cei din Cuca – clăcaşi, mai săraci. Spuneau că îşi pierd identitatea. Abia, în 1937, prin Decret Regal, s-a pus capăt vrajbei”, a explicat fostul edil.
Clasamentul final al alegerilor în Cuca
- Teodor-Georgian Drăgușin (PSD) » 488 voturi (46,78%)
- Georgel-Cristinel Deaconu (PNL) » 487 (46,69%)
- Ion Șerban (PRO România) » 48 (4,60%)
- Marin Vlad (USR-PMP-Forța Dreptei) » 20 (1,91%).
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!