Stadiul actual al lucrărilor este de 92%, potrivit CNI. Compania a precizat că toate lucrările prevăzute în documentația de avizare au fost contractate, inclusiv cele pentru instalații, branșamente la utilități și reabilitarea amenajărilor exterioare.

Proiectul a început în 2020

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului a fost semnat în decembrie 2019. La acea vreme, Decebal Făgădău (PSD) era primar al Constanței, iar Viorica Dăncilă era prim-ministru.

Ministerul Dezvoltării, condus atunci de Ion Ștefan (PNL), a anunțat că asocierea de firme câștigătoare a contractului valorează peste 56 de milioane de lei, cu o durată de execuție de 30 de luni.

Proiectul include consolidarea și restaurarea clădirii principale, precum și reabilitarea zonelor exterioare. Conform CNI, după finalizare, Cazinoul va deveni un centru cultural și de divertisment, găzduind diverse evenimente și expoziții.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Importanța arhitecturală

Cazinoul din Constanța, proiectat de arhitectul francez Daniel Renard, este un exemplu remarcabil al stilului Art Nouveau. Clădirea, inaugurată în 1910, se distinge prin elementele sale decorative unice, inclusiv un vitraliu în formă de evantai și ornamente marine.

Finalizarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța este așteptată cu interes, dat fiind importanța sa istorică și culturală. Redeschiderea sa ar putea revitaliza zona și ar oferi un nou spațiu pentru evenimente culturale în oraș.

Procesul de renovare

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost construit la iniţiativa regelui Carol I și inaugurat pe 15 august 1910. Monumentul a fost închis pentru public în 2008, pentru că exista riscul să se prăbușească.

Renovarea Cazinoului a început în 2020, după aproape un deceniu de întârzieri birocratice. Proiectul a inclus lucrări complexe de consolidare și restaurare, atât la interior, cât și la exterior.

Deși inițial programată pentru o durată de 30 de luni, renovarea s-a extins pe aproape patru ani.

Proiectul de rearație a fost întârziat din motive diverse, precum pandemia de Covid-19 și lucrările ample care necesitau realizate pentru decorațiile clădiri, atât de la interior cât și de la exterior.

Urmărește-ne pe Google News