Comitetul a luat miercuri trei hotărâri: prima se referă la modificarea deciziei luate ieri, prin care au fost închise restaurantele și cafenelele. Astfel, s-a decis că va fi suspendată activitatea și în baruri, cluburi și discoteci, unde rata de infectare este ridicată, a precizat prefectul Capitalei.
Antreprenorii din HORECA se plânseseră că restaurantele sau cafenelele trebuie să tragă obloanele, dar cluburile și discotecile pot rămâne deschise.
De asemenea, distanța față de unitățile de învățământ la care masca de protecție este obligatorie a fost redusă de la 100 de metri, așa cum a fost decis inițial, la 50 de metri.
A treia și cea mai importantă hotărâre luată de autorități se referă la închiderea cazinourilor și sălilor de noroc.
“S-a emis această propunere, cu amendamentul că excepție fac loteriile și pariurile, acolo unde omul intră, ia bilet și pleacă, deci se poate respecta distanța”, a punctat Gheorghe Cojanu.
Trebuie să ne protejăm, dar am observat că sunt mulți indiferenți care invocă tot felul de lucruri pentru nepurtarea măștii de protecție, de la drepturi și libertăți, la motive religioase. Ceea ce nu știu dacă e bine.
Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei:
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a stabilit ieri că în București vor fi închise restaurantele, cinematografele, teatrele și cafenelele și că purtarea măștilor va fi obligatorie în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri. Măsurile de prevenție au intrat în vigoare azi, 7 octombrie.
Prefectul Capitalei a vorbit, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, despre noile restricții și măsuri anti-COVID din București.
Capitala a depășit miercuri 20.000 de cazuri de coronavirus și are cele mai multe infectări confirmate zilnic, de multe ori ajungând și la peste 30% din totalul la nivel național. Luni 5 octombrie, Bucureștiul a avut 562 de cazuri noi de coronavirus, cele mai multe infectări confirmate în 24 de ore de la începutul pandemiei.
Gheorghe Cojanu a spus, răspunzând unei întrebări, că în situația în care numărul cazurilor de coronavirus va ajunge la 1.000 pe zi, iar rata de incidență va depăși 3 la 1.000 de locuitori, s-ar putea reinstitui stare de urgență în București.
Autoritățile au anunțat miercuri un bilanț epidemic uriaș. Au fost confirmate 2.958 de noi cazuri de infecție, la 27.849 de teste, cea mai mare cifră înregistrată de la debutul pandemiei.
Și numărul de decese COVID este mare. Potrivit bilanțului, 82 de persoane au murit – dar aici este inclusă o actualizare a DSP Brăila cu situația din august și septembrie.
Totodată, 612 pacienți sunt internați în stare gravă la ATI, de asemenea un nou record negativ.
Critici din partea Industriei jocurilor de noroc
Asociația Organizatorilor de Sloturi din România a criticat decizia autorităților de închidere a sălilor de jocuri de noroc din București și alte
municipii.
”Decizia pripită nu aduce niciun beneficiu real în combaterea epidemiei Covid-19 în contextul în care nu există nici măcar un singur focar sau caz de client infectat în sălile de jocuri de noroc. Autoritățile medicale (Direcțiile de Sănătate Publică) au admis în toate discuțiile purtate cu industria de slot machines că sălile de jocuri de noroc reprezintă cel mai scăzut risc epidemiologic din toate activitățile care se desfășoară în spații închise”, precizează un comunicat al Romslot.
”Spre deosebire de alte sectoare, clienții din sălile de jocuri de noroc sunt obligați să poarte măști pe întreaga durată a șederii, sălile de jocuri de noroc au dimensiuni de ordinul sutelor de metri pătrați – astfel încât
distanțarea socială se respectă cu ușurință, iar spațiile sunt dispuse cu camere video de supraveghere care pot ajuta în efectuarea unor anchete epidemiologice și verificarea faptului că respectăm toate regulile”, mai spune comunicatul.
”În momentul în care suntem lăsați să funcționăm, sălile de jocuri generează taxe și impozite zilnice de 2 milioane de euro. Industria jocurilor de noroc asigură 45.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat și un grad de colectare de peste 99%. În momentul în care sălile de jocuri sunt închise, șomajul acestor angajați reprezintă o cheltuială pentru statul român de peste 1,5 milioane de euro”, mai spune comunicatul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro