UPDATE ora 15.45: Președintele PSD Liviu Dragnea,  despre votul în cazul Bejinariu: Eu am votat așa cum le-am cerut tuturor colegilor, mei, de-a lungul timpului, și anume pentru, dar, atâta timp cât avem această prevedere în Constituție, în permanență vor fi astfel de voturi. Pot fi îndreptățite sau nu, nu sunt eu în măsură să spun, a spus Dragnea.

Potrivit liderului PSD, până nu se va scoate acea prevedere din Constituţie, o să mai avem situaţii de genul ăsta.

”Le-am cerut colegilor de asemenea să voteze în conformitate cu legea, probabil că au ascultat argumente şi dintr-o parte şi din alta şi, observând numărul masiv de voturi împotrivă, au votat de la toate partidele în sensul ăsta. Nimeni în astfel de situaţii nu se poate impune, este un vot total secret şi când e vorba de persoane, deputaţii şi senatorii au cu totul şi cu totul altă abordare, nu poţi să-i forţezi să stea toţi cu bilele la vedere”, a comentat el.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, la Parlament, că, prin votul de respingere a cererii justiţiei în cazul lui Eugen Bejinariu, PSD şi ALDE subminează obiectivul de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Prin votul de respingere acordat astăzi de majoritatea PSD-ALDE, această majoritate a mai lovit o dată în raportul MCV pe justiţie. Aceasta demonstrează, după părerea mea, şi un comportament duplicitar şi un comportament iresponsabil al PSD în primul rând”, a susţinut Cătălin Predoiu.

Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei
Recomandări
Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei

UPDATE: Parlamentul l-a scăpat pe Eugen Bejinariu de urmărirea penală în dosarul Microsoft 2. Cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a fost respinsă, marţi, de Camera Deputaţilor. Au fost înregistrate 88 voturi în favoarea cererii, 183 împotrivă şi 2 abţineri.

Eugen Bejinariu a părăsit sala de plen, în grabă, înainte de a se anunța rezultatul votului. El a afirmat că nu dorește să facă niciun fel de comentariu. Colegul său de partid, Florin Iordache, a declarat, după vot, că nu are nicio legătură decizia luată de deputați, prin care s-a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Bejinariu, cu imaginea Parlamentului.

”Asta s-a cerut (încuviinţarea urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu – n.r.) şi ăsta este rezultatul votului. Ce legătură are imaginea Parlamentului? Sau de ce? E un vot care s-a dat în Parlament. Rezultatul a cel de azi, ce va face mai departe Parchetul, nu ştiu”, a comentat Iordache, votul din plenul Camerei Deputaților.


Dosarul lui Eugen Bejinariu a fost blocat în forul legislativ de mai bine de șase luni, din luna noiembrie anul trecut. Eugen Bejinariu a primit un ajutor din partea deputaților juriști. „Cu 16 voturi ‘pentru’, şapte voturi ‘împotrivă’ şi o abţinere, comisia a recomandat plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13, indice 2, din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei.

În articolul 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004″, explica preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Inițial, raportul comisiei juridice a fost de adoptare a cererii DNA, în legislatura trecută, iar în actuala structură a Parlamentului, votul din comisia juridică s-a modificat.

Interesant este și că liderul PSD Liviu Dragnea a refuzat să spună clar cum vor vota deputații PSD în această speță. „Când ajungem la plen o să vă spun atunci, exact înainte de plen, ca de obicei. O să primească de la mine acelaşi semnal. Comisia (n.r. – Comisia juridică) nu salvează, comisia exprimă puncte de vedere, votul este tot timpul în plen, numai în plen”, a precizat Liviu Dragnea.

În alte cazuri, PSD a lăsat libertatea parlamentarilor săi să voteze conform propriei conștiințe asemenea cereri de urmărire penală, un caz similar fiind cel al lui Victor Ponta, care a scăpat și el de urmărirea penală, cu ajutorul colegilor.


UPDATE ora 12.00 Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan a transmis că, prin votul din comisia juridică, s-a blocat ancheta penală.

”În Comisia juridică, pe cazul Bejinariu, actuala majoritate parlamentară a votat pentru blocarea anchetei penale. Culmea, este aceeaşi majoritate care declarativ revendică ridicarea MCV. Or, toate rapoartele Comisiei Europene au criticat exact acest lucru: blocarea în mod nejustificat a dosarelor de corupţie în Parlament. Această majoritate PSD-ALDE nu reuşeşte să înţeleagă faptul că toţi trebuie să fim egali în faţa Legii şi să nu mai avem cazuri de politicieni aşezaţi deasupra ei”, a scris Turcan pe Facebook.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Preşedintele interimar al PNL susţine că nimic nu îl împiedică pe Eugen Bejinariu să le solicite colegilor să voteze favorabil continuării anchetei, tocmai pentru ca un judecător să se poată pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei sale.

UPDATE ora 10.20 Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins miercuri solicitarea DNA în cazul Bejinari, privind încuviinţarea urmăririi penale a acestuia pentru abuz în serviciu, în dosarul Microsoft 2.

„Cu 16 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi o abţinere, comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13, indice 2, din legea 78/200, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În articolul 3 al Codului penal legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a declarat președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea, după ședință.

Nicolicea a precizat că decizia comisiei este una corectă din punct de vedere moral, pentru că ea se referă la solicitare, iar dacă solicitarea este greşită aceasta nu poate fi aprobată.

”Vă trimit la definiţia discriminării: punerea unei persoane într-o situaţie de inferioritate faţă de altă persoană aflată în aceeaşi situaţie. Celelalte persoane la care face referire, dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate faţă de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot să fie comise decât de miniştri, deci nu poate fi niciun fel de discriminare. Citiţi deciziile Curţii, care spune că aici nu este vorba de o imunitate, cum se spune, ci este vorba de o protecţie procedurală pentru faptele comise în calitate de ministru. Mă mir că nu au fost citite aceste acte”, a afirmat Nicolicea.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis într-o scrisoare către conducerea Camerei că amânarea unei decizii împiedică soluționarea cauzei.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000 – 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentării procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială. Lipsa unui răspuns la cererea formulată de instituţia noastră în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei afectând, totodată, principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală”, se arată în scrisoarea adresată de Procurorul General preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a reacționat, precizând că votul va fi dat cel târziu săptămâna viitoare.

„Eu am văzut hârtia săptămâna trecută. Cred că s-a şi dat răspunsul, este la Comisia juridică. În Biroul permanent le-am spus colegilor mei să ceară Comisiei juridice un termen destul de scurt. Teoretic, săptămâna viitoare ar trebui să vină raportul de la Comisia juridică în aşa fel încât să intre în plen. Eu nu vreau să mai amânăm. Săptămâna viitoare raportul trebuie să fie în plen”, a declarat Liviu Dragnea, în timpul unei vizite la Alexandria.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat săptămâna trecută că procurorul general ar trebui să transmită Parlamentului dacă îşi mai menţine solicitarea de ridicare a imunităţii în cazul social-democratului Eugen Bejinariu, el explicând, astfel, de ce nu se dă vot în comisia juridică, la aproape șase luni de la trimiterea cererii în Legislativ.

”Solicitarea este făcută în mandatul trecut. Fiecare grup parlamentar are nişte reprezentanţi în comisie care îşi informează grupul şi care va vota în plen în cunoştinţă de cauză. Avem în momentul de faţă două grupuri care nu au participat în legislatura trecută la citirea dosarului, spre exemplu PMP şi USR. Nu are cine să îi informeze ce scrie în dosarul respectiv. Data trecută au participat alţi membri de la comisie, care în prezent nu mai există. În mod normal, trebuie să luăm documentaţia, să fie studiată la comisie, am solicitat-o, ne-a venit, voi face un program în care să poată să fie studiată de către membrii comisiei de la fiecare grup, ca fiecare grup să fie informat şi să ştie ce votează atunci când va vota în plen”, a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului.

Eugen Bejinariu a scăpat, la începutul lunii aprilie, de ridicarea imunității parlamentare. Cererea DNA de începere a urmăriririi penale pentru deputatul PSD, în dosarul Microsoft 2, a fost retrimisă la comisia juridică, pentru vicii procedurale. A fost cea de-a treia amânare a votului în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție, care a fost trimisă încă din luna noiembrie 2016, în Parlament.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Observatornews.ro
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI