UPDATE: Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Decizia nu este definitivă
La ultimul termen, care a avut loc pe 16 iunie, Gheorghe Dincă a cerut să fie achitat pentru dublul omor, după ce a susţinut în faţa judecătorilor că Luiza și Alexandra nu sunt moarte. Acesta a spus că nu există probe care să arate că el le-a ucis pe cele două fete şi le-a cerut judecătorilor să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”.
Avocatul apărării şi procurorul de şedinţă Alexandru Dragomir, şeful DIICOT Olt, au cerut ca bărbatul să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, maximumul pe care l-ar putea primi, având în vedere că a împlinit 69 de ani în luna mai a acestui an.
Cel care a solicitat achitarea lui Gheorghe Dincă a fost însă avocatul familiei Măceşanu, care a precizat în faţa instanţei că nu este convins de probele din dosar că „în acel butoi au fost arse cadavrele”. Acesta speră că, dacă Dincă nu va fi condamnat pentru omor, certificatul de deces al Alexandrei Măceşanu va fi anulat, iar căutările fetei vor fi reluate.
Tot vineri îşi aşteaptă pedeapsa şi Ştefan Risipiţeanu, prieten şi complice al lui Gheorghe Dincă, acesta fiind judecat pentru viol. În cazul său, procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare.
De ce s-a amânat de două ori sentinţa
Rechizitoriul DIICOT prin care Gheorghe Dincă şi Ştefan Risipiţeanu, vecinul său, au fost trimişi în judecată a fost înregistrat la Tribunalul Olt pe 15 ianuarie 2020, iar audierile din dosar s-au încheiat în luna mai a acestui an.
Ultimul termen al procesului a avut loc la 16 iunie 2022, când procurorul, avocaţii şi inculpaţii au vorbit pentru ultima oară în sala de judecată.
Magistraţii au amânat de două ori sentinţa în dosar.
Prima dată, la 12 august 2022, „pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată”, judecătoarea Diana Cotoi fiind la acea dată în imposibilitatea de a se prezenta.
La următorul termen, pe 9 septembrie, pe portalul instanţelor de judecată s-a anunţat o altă amânare, motivul fiind acelaşi: „respectarea principiului continuităţii completului de judecată”.
Chiar dacă vineri vor ajunge la o concluzie, decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, iar familiile celor două victime au anunţat deja că vor depune apel.
Trei ani de la dispariţia adolescentelor din Caracal
Alexandra Măceşanu avea doar 15 ani. Pe 24 iulie 2019, ea a plecat de acasă spre Caracal, ca să se întâlnească cu un prieten, și a dispărut fără urmă. A doua zi, Alexandra a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă.
Anchetatorii au așteptat până dimineața ca să intre în curtea lui Dincă. După ce au găsit acolo un butoi metalic, iar sub el cenușă și fragmente de oase umane calcinate, au anunţat că Alexandra a fost ucisă. Cazul ei a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, pe 14 aprilie 2019.
Dincă a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop pe cele două fete, că le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis, arzând cadavrele în acel butoi de tablă. Dosarul e în instanță de 2 ani şi jumătate În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT – Structura Centrală sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Procurorii DIICOT au explicat traficul, spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”.
Dosarul a stat 9 luni în camera preliminară, unde judecătorii au verificat dacă ancheta procurorilor a fost corectă. Familiile celor două victime ceruseră ca dosarul să se întoarcă la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, dar Curtea de Apel Craiova le-a respins solicitarea. Procesul de la Tribunalul Olt a început pe 21 octombrie 2020, când, la cererea DIICOT, instanța a decis ca şedinţele de judecată să fie cu uşile închise. Judecătoarea Diana Cotoi și-a argumentat decizia spunând, potrivit încheierii ședinței, că a avut în vedere „impactul determinat de presupusa modalitate de săvârşire a faptelor”, dar şi „împrejurarea că publicitatea ar afecta morala, dat fiind limbajul obscen folosit de inculpatul Dincă Gheorghe în înscrisurile depuse la dosarul cauzei”.
Sentința pe care urmează să o dea Tribunalul Olt nu este una definitivă. Ea poate fi atacată și de inculpați, dar și de DIICOT, iar verdictul final va fi pronunțat de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro