„Fragmentele osoase au fost în stare excesivă de calcinare”, este explicația oficială oferită de reprezentanții IML referindu-se la oasele din care nu au putut extrage ADN-ul care le-ar fi indicat dacă acele resturi umane aparțin sau nu Luizei Melencu.
„Starea avansată de degradare nu a permis obținerea unui profil genetic, aceste oase fiind cu mult mai degradate ca cele găsite în butoi. Interventia termică, probabil și chimică, expunerea la elementele naturii au contribuit la aceste rezultate”, a explicat deja un specialist INML pentru Libertatea.
Acum, cercetările științifice vor fi reluate, într-o nouă etapă, cu examinarea dinților descoperiți în același sac, alături de fragmentele osoase despre care Dincă spune că sunt ale Luizei.
Procurorii DIICOT-Structura Centrală au reiterat Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, dispoziţia de efectuare în continuare, în regim de urgenţă, a expertizei genetice judiciare asupra întregului material probator, inclusiv asupra dinţilor şi a altor mijloace materiale de probă găsite cu ocazia cercetării la faţa locului.
comunicat DIICOT din 17 august 2019
Conform unui specialist în medicină legală contactat de Libertatea, analiza dinților respectivi ar trebui să lămurească misterul și să ofere răspunsurile așteptate de o țară întreagă.
„Pulpa dentară se distruge foarte greu, chiar și la temperaturi ridicate”
„Materialul genetic se păstrează cel mai bine în dinți, unde este o zonă biologică ”vie”, cu multe celule, pentru că este protejat de smalț. Pulpa dentară se distruge foarte greu, chiar și la temperaturi ridicate pentru că dintele, care este un derivat de consistență osoasă, rezistă cel mai mult la foc, e ultimul care se distruge.
ADN-ul se extrage mai ușor din dinți decât din materialul genetic osos, în cazul de față acele fragmente de oase calcinate. De aceea, acei dinți ar fi trebuit să fie o prioritate pentru geneticieni.
Firește, dacă dinții, care sunt un bun depozitar al ADN-ului, vor indica identitatea genetică a fetei dispărute, asta nu înseamnă că ea este moartă. Cineva i-ar fi putut scoate dinții și lăsa acolo. ADN-ul extras din dinți trebuie comparat cu ce vor mai oferi oasele”, a explicat un specialist în medicină legală.
Rezultatele expertizelor care vor viza dinții (teste despre care investigatorii spun că deja se derulează în continuarea analizelor genetice) vor fi gata peste câteva zile.
„Ca să ardă mai ușor, cadavrul a fost segmentat”
Referitor la episodul legat de arderea într-un butoi a cadavrului Alexandrei, peste care Dincă susține că a turnat vaselină și l-a acoperit cu carton bituminat, fără să-l taie în bucăți, același specialist e tranșant.
„Ca să ardă mai ușor, cadavrul a fost segmentat. A fost o incinerare incompletă în urma căreia au mai rămas resturi organice care ar fi putut fi studiate”, a spus medicul legist.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro