Informații șocante și concluzii cutremurătoare a scos la iveală ancheta parlamentară pentru copiii dispăruţi, iniţiată de deputatul Adriana Săftoiu. 40 la sută dintre copiii dispăruți provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Mai mult, ONG-urile care se ocupă de traficul de persoane au dezvăluit că o parte dintre DGASPC-uri furnizează „marfă” pentru reţelele de prostituţie şi cerşetorie.

Sunt reţelele aproape imposibil de destructurat sau nepăsarea autorităților permite ca răul să nu se astâmpere nici după un caz cutremurător cum este răpirea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu?

”Este un subiect extrem de important. Are conotații asuprea vieții de zi cu zi. Dispariția unor copii nu este un subiect de luat în glumă. La nivelul DGASPC, colectăm în mod constant date și informații cu privirea la mișcarea fiecărui copil din fiecare serviciu rezidențial pe care îl avem”, a afirmat Mădălina Turza.

Știm cu toții cazurile dramatice. De la asta și până la afirma că 40% dintre copii din sistemul de protecție sunt traficați sau dipăruți este o distanță foarte mare. Trebuie să substanțiem aceste afirmații.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Conform Mădălinei Turza, în anul 2019 au ”dispărut” din centrele de plasament 208 copii, dintre care 203 din centrele rezidențiale și 5 aflați în plasament la diferite rude. O mare parte dintre aceștia, respectiv 143, sau întors.

”Centrele de plasament nu sunt instituții închise. Sunt niște cămine ale acestor copii. Acești copii au dreptul să iasă la școală, la plimbare. Ei pleacă pe bază de bilet de voie. Mulți, fiind adolescenți, nu respectă timpul și atunci personalul îi raportează ca fiind fugiți. De cele mai multe cazuri, acești copii revin”, a mai precizat șefa ANDPDCA.

Despre copii care nu mai revin în centre, Mădălina Turza spune că aceste cazuri sunt raportate imediat către Poliție. Acest lucru este făcut de către o persoană desemnată anume, care ține legătura cu poliția și care poate furniza oamenilor legii date despre copilul care nu s-a mai întors la centru.

Unii din acești copii care fug au fost identificați de poliție cerșind sau practicând prostituția. Despre aceste lucruri, poliția știe. DGASPC și șefii centrelor rezidențiale comunică aceste lucruri, în sarcina poliției existând atribuția de a identifica dacă fetele fac parte dintr-o rețea, dacă cineva le-a racolat, să facă anchete amănunțite cu privire la acest lucru.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Una dintre explicațiile pentru care copii din centrele de plasament dispar este, spune Mădălina Turza, aceea că ei ajung în grija statului cu traume din familie, iar terapia și consilierea pe care ar trebui să le primească ”sunt departe de a fi suficiente pentru ei”.

Din această cauză, ei dezvoltă tot felul de comportamente deviante și ajung și în sfera prostituției. Din păcate, sunt foarte puțini cei care îi ascultă pe acești copii. Consilierea și psihoterapia se fac de regulă pe hârtie.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Și mai grav este, atenționează Mădălina Turza, că principala metodă prin care se încearcă controlarea acestor comportamente deviante este aceea din zona psihiatrică. ”Nu acesta este soluția. Acești tineri au nevoie de terapie, de consiliere și de cineva care să-i asculte”, a mai spus Mădălina Turza.

Despre răpirea de către Gheorghe Dincă a Alexandrei Măceșanu, de la care s-a împlinit un an, și a Luizei Melencu, ambele dispărute după ce s-au urcat în mașina lui Gheorghe Dincă, la distanță de trei luni, Mădălina Turza spune că s-a ajuns la acestă situație dramatică pentru că pericolul nu a fost sesizat din timp.

”Este o tragedie uriașă. Aici vorbim despre o infracțiune, despre o crimă și cred că aceste copile au fost într-un pericol foarte mare, care nu a fost sesizat din timp. Dreptul la viață le-a fost încălcat, dreptul la familie, dreptul de a aduce o viață decentă și normală”, a precizat șefa ANDPDCA.

Ca să nu se mai repete cazul Caracal, Mădălina Turza spune că trebuie ca ”instituțiile care aplică legea să își facă datoria cu extrem de mare vigilență și seriozitate”.

Ar trebui să plece mai mult urechea la vocea copiilor, la strigătele lor de ajutor.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Este nevoie și de o componentă de prevenție, pentru că dispariția unor copii se întâmplă și pe fondul unei educații precare și a lipsei de informări cu privire la riscuri, mai spune Mădălina Turza.

”Părintele trebuie să aibă capacitatea să discute deschis cu copilul, să îi cunoască interesele, cercurile de prieteni, activitatea online și, foarte foarte important, să sprijine și să încurajeze învățarea”, a adăugat președintele ANDPDCA.

Urmărește-ne pe Google News