Imaginile în care un copil de 10 ani din Cugir a fost bătut de alți băieți în urma unei discuții pe Facebook au stârnit controverse după ce au fost publicate pe rețelele de socializare de mama băiețelului agresat.

Invitată în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX” de pe Libertatea.ro, Cătălina Surcel, președintele Asociația „Telefonul Copilului”, susține că acestea „sunt imagini pe care nu le-a văzut doar astăzi” întrucât vorbim despre „un abuz de tip bullying”.

„Acest tip de abuz urmărește copilul 24 de ore din 24, atât la școală, cât și în afara ei, online, prin diverse rețele de socializare. (…) Săptămâna trecută am avut un alt caz în care un copil și-a luat chiar viața în urma hărțuirii pe care a suferit-o din partea colegilor.

Din păcate, vorbim de tot mai multe astfel de cazuri, iar autoritățile tac. Nici nu recunosc că aceasta este cu adevărat o problemă”, a declarat Cătălina Surcel, pentru Libertatea.

Președintele asociației „Telefonul Copilului” susține că Ministerul Educației ar trebuie să ia măsuri pentru a diminua și a preveni fenomenul de bullying.

„Măsurile pe care noi le-am propus Ministerului Educației sunt concrete. Vorbim despre necesitatea dezvoltării unor proceduri de identificare și soluționare a bullying-ului, vorbim despre necesitatea ca toți consilierii școlari de la nivelul centrelor județene de resursă și asistență educațională să aibă atribuții clare în domeniul educației pentru prevenirea bullying-ului și să acționeze ca atare

Vorbim despre teme legate de bullying care să-și facă loc în curriculum școlar, în cadrul orelor de consiliere și orientare, în cadrul orelor de dirigenție”, a precizat ea.

Cătălina Surcel a precizat că reprezentanții Ministerului Educației au acceptat propunerea asociației „Telefonul Copilului” de a participa la o dezbatere pe tema „bullying-ului”, însă „copiii nu pot aștepta dezbaterea, copiii au nevoie de soluții”.

„Părinții au nevoie de soluții pentru că și ei sunt în imposibilitatea de a-și ajuta propriii copii și nu știu cum să facă față unei situații în care copiii nu vorbesc.

Părinții pot să fie atenți la orice schimbare de comportament pe care copilul o are. Dacă devine apatic, dacă nu își dorește să mai meargă la școală, are tulburări de alimentație. Practic orice semn nou care apare în comportamentul copilului trebuie să le dea de gândit”, a explicat președintele asociației „Telefonul Copilului”.

În octombrie 2018, un elev a fost terorizat de colegii mai mari într-un internat din Timișoara. Tânărul a fost umilit zile întregi, bătut cu cureaua și cu prosopul pentru un „ritual tradițional”

sursă foto: Shutterstock


Citește și:

EXCLUSIV/ Concluziile preliminare ale anchetei de la Otopeni: piloţii TAROM ar fi „tras frâna de mână” în timp ce aeronava rula pe pistă

 
 

Urmărește-ne pe Google News