• Adina Motaş, 16 ani, a dispărut fără urmă din Bârlad în martie 2013.
  • Principalul suspect, un medic de 40 de ani cu care fata a avut o relaţie, a fost scos de sub acuzare în februarie 2014.
  • Cazul a fost redeschis și un judecător le-a spus exact polițiștilor unde să caute!
  • În ultima vreme, procurorul Sorin Armeanu le-a spus părinților că a depistat-o pe fată în Italia, dar tatăl și mama susțin că e o simplă amăgire, în favoarea chirurgului care inițial recunoscuse că o făcuse pe fată să dispară, dar a revenit asupra declarațiilor și a fost scos de sub acuzare.


de Adriana Oprea
Când Adina a dispărut, pe 5 martie 2013, tatăl ei, Costel Motaş, era la muncă, pe un şantier din Italia. A venit într-un suflet acasă şi, de când s-a întâmplat nenorocirea, a intrat într-o stare de așteptare și stres, specifice rudelor care nu pot afla adevărul despre drama celor apropiați. Muncește și așteaptă să i se facă dreptate.

„Prim-procurorul mi-a spus că fata trăieşte. Râdea când mi-a spus asta”

Ȋn lipsa fetei, care să povestească tot ce s-a întâmplat, nu există decât versiunea medicului O.M. din Bârlad, care avea o aventură cu fata. Iar chirurgul avea tot interesul să-i creioneze un portret negativ adolescentei dispărute.

„Nimeni, doamnă, să nu hie îmbrăcat în hainele noastre”, îmi spunea Costel Motaş în 2015. Nimeni, adică, să nu poarte o durere precum a lor. De fiecare dată când vorbeşte despre Adina, lui Costel Motaş îi dau lacrimile. Bărbat în toată firea, plânge ca un copil.

A plâns şi în biroului procurorului care se ocupă de caz, în vara anului trecut, când acesta l-a primit în audienţă.

“A început să zâmbească la mine”, povesteşte Costel Motaş. “Şi eu l-am întrebat de ce zâmbeşte. Şi atunci prim-procurorul mi-o spus că fata trăieşte şi că e în Italia, dar că nu mai vrea să vină acasă. «Unde, în Italia»?, l-am întrebat. Mi-a zis că nu poate să spună zona, că le stricăm ancheta. «Spuneţi unde este, că mă duc să-mi caut copilul!», m-am rugat de el.  «Nuuu, domnule!», mi-a răspuns. Se uita la mine şi râdea”.

A trecut de atunci un an. Iar Adina n-a apărut.

Nici Poliţia Română, dar nici cei de la Interpol, care o caută pe fată în continuare, nu confirmă versiunea procurorului Sorin Armeanu.

Cazul fetei dispărute: procurorul îi asigură pe părinți că fata e în viață, dar mama și tatăl spun că cel care profită e doar chirurgul, principalul suspect!

Adina Motaș figurează pe site-ul Interpol ca persoană dispărută (notiță galbenă)

Medicul, iertat pentru actul sexual cu o minoră

Medicul chirurg O.M. o cunoştea pe Adina din vara lui 2012, când i-a devenit  pacientă. În faţa anchetatorilor, medicul de 40 de ani a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu pacienta lui, care avea atunci 15 ani.

În iulie 2013, la patru luni după ce Adina a dispărut, poliția s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor de către medic.

Actul sexual comis de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani dacă:
b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului
art.220, alin. 3 Codul Penal

„Cu ocazia audierii, suspectul a declarat că a întreținut raporturi sexuale cu numita Motaș Adriana Elena cu acordul acesteia, la propunerea ei, însă nu a folosit pentru acest lucru calitatea sa de medic. Acesta a mai susținut că în luna septembrie 2012 a operat-o pe aceasta de apendicită și că în momentul în care a început să întrețină raporturi sexuale cu Motaș Adriana Elena, aceasta nu se afla sub tratamentul său medical”, notează inspectorul principal de poliție care s-a ocupat de caz în referatul său.

„Nu mai era sub tratamentul suspectului”

Ancheta a durat un an și jumătate. Pe 4 martie 2015, procurorul Carlo Gabriel Ilieş de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a decis clasarea cauzei, pentru că „raporturile sexuale dintre suspect și persoana vătămată minoră nu s-au produs când aceasta se afla sub tratamentul suspectului”.

Elena Motaș, mama Adinei, a făcut plângere împotriva ordonanței de clasare. Dar plângerea mamei a fost respinsă, pentru că, susține prim-procurorul Wili Mircea Brojban, „nu se poate admite susținerea că, după externare, minora s-ar mai fi aflat sub autoritatea sau influența medicului. Această relaţie de autoritate există între pacient (n.r. – minor) şi medicul său atât timp cât pacientul se află internat şi este la dispoziţia medicului, dar relaţia încetează la externare”.

Cazul fetei dispărute: procurorul îi asigură pe părinți că fata e în viață, dar mama și tatăl spun că cel care profită e doar chirurgul, principalul suspect!

Între medic şi adolescenta care i-a fost pacientă era o diferenţă de vârstă de 25 de ani

Prietena Adinei: „Chirurgul i-a făcut avansuri pacientei”

Procurorul a audiat-o şi pe cea mai bun prietenă a fetei, G. Elena, iar ea a declarat că Adina i-a povestit atunci că „în perioada cât a fost internată, O.M. i-a făcut avansuri.”

„Purtarea suspectului este condamnabilă sub aspectul normelor de deontologie profesională şi morală, dar «a face avansuri» nu este echivalent cu a întreţine relaţii sexuale”, notează prim-procurorul Wili Brojban în ordonanţa de respingere a plângerii.

Dosarul de act sexual cu un minor a fost îngropat.

Convorbirile telefonice ale suspectului nu au fost interceptate

Celălalt dosar, în care O.M. era suspectat că a ucis-o pe Adina, fusese clasat în februarie 2014. Procurorul Alice Ruja preciza în ordonanţa de clasare că „din probele administrate până în prezent nu a reieșit nici un indiciu că minora ar fi fost omorâtă, dimpotrivă, există probe că aceasta era în viaţă după data dispariţiei”.

Elena Motaș a făcut plângere la tribunal împotriva soluţiei de clasare, iar pe 7 iulie 2014, Tribunalul Vaslui a decis că cercetările trebuie reluate.

„Probatoriul administrat actualmente în cauză nu este suficient” şi „există suspiciuni cu privire la realitatea susţinerilor lui O.M. în condiţiile în care, cu prilejul efectuării testului poligraf, a prezentat modificări specifice comportamentului simulat, întrebat fiind dacă a omorât-o pe minoră”, sunt argumentele Tribunalului Vaslui.

Judecătorul subliniază şi că procurorul trebuia să fi cerut, după înregistrarea dosarului de omor, autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice purtate de suspect, soţia acestuia, adolescenta dispărută, prietenul şi mama ei.

Ȋn motivarea Tribunalului Vaslui se arată şi că „mesajul trimis la data de 18.03.2013 numitului T. Ştefan, pretins a fi trimis de minora Motaș Adriana Elena, nu poate să creeze judecătorului de cameră preliminară convingerea că minora trăiește, în condiţiile în care acest mesaj a fost trimis din municipiul Bârlad, deși se pretindea că minora se află în București. Nici depoziţiile martorilor nu pot determina judecătorul de cameră preliminară să ajungă la concluzia că minora este în viaţă, deoarece nu se coroborează cu alte probe administrate în cauză”.

În audienţă la Procurorul General al României

Dosarul s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui şi a fost repartizat aceluiaşi procuror care dispusese clasarea.

Ȋn octombrie 2014, Elena Motaș a făcut o cerere către Parchetul General, rugându-i iar pe procurorii de aici să preia dosarul în care este investigată uciderea fiicei ei. După patru luni de aşteptare a primit un refuz.

Cazul fetei dispărute: procurorul îi asigură pe părinți că fata e în viață, dar mama și tatăl spun că cel care profită e doar chirurgul, principalul suspect!

Parchetul General a refuzat, în repetate rânduri, să preia dosarul de omor de la procurorii din Vaslui

„N-o fi avut timp domnul procuror general să citească totul, ca să vadă despre ce e vorba”, a zis mama Adinei şi a cerut să fie primită în audienţă de Tiberiu Niţu.

Solicitarea i-a fost aprobată într-un târziu, iar pe 8 septembrie 2015 femeia a venit în Capitală. N-a trecut de procurorul de serviciu. Acolo a lăsat încă o cerere scrisă, în care ruga ca „dosarul să fie preluat la București”.

Apoi, Elena Motaş a plecat la muncă în Italia.

Abia în mai 2016 Parchetul General a dispus ca Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi să verifice modul în care este instrumentat acest caz. Iar după patru luni de examinări, dosarul a fost restituit Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, cu recomandarea ca urmărirea penală să fie finalizată în 2017.

Prim-procurorul Armeanu preia dosarul

Cercetările au fost reluate în septembrie 2016, iar dosarul a intrat în custodia şefului Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu.

Însă el se antepronunţase în februarie 2014 când, din poziția de şef al fostului procuror de caz, confirmase ordonanţa de clasare care spunea că „există probe că fata era în viaţă după data dispariţiei”.

Când au decis că ancheta trebuie continuată, judecătorii de la Tribunalul Vaslui au precizat şi ce ar trebui să se facă pentru completarea cercetărilor:

1. Să se stabilească cine a sunat-o pe mama fetei din Marea Britanie, în lunile aprilie – mai 2013.

Mama Adinei a anunțat atunci poliția că a primit două apeluri de pe un număr de telefon necunoscut. Apelantul suna, dar nu spunea nimic. S-a stabilit că a femeia a fost sunată de pe o cartelă pre-pay din UK, dar nu s-a putut descoperi și cine a cumpărat cartela.

2. Să se stabilească dacă un apel telefonic efectuat la Bădeana (Vaslui) intră în aria de acoperire a celulei de la Podul Turcului (Vrancea).

3. Să se verifice puţurile forate pe proprietatea din Bădeana, pe care O.M. le-a acoperit după dispariţia fetei.

Au fost efectuate verificări cu ajutorul câinilor de cadavru. Au fost audiaţi şi muncitorii care au forat şi apoi au astupat gropile pentru că, au spus ei, nu au dat de apă.

4. Să se verifice, cu ajutorul scafandrilor profesionişti, fundul barajului de acumulare Fichiteşti

Barajul este la 25 km de localitatea în care unde O.M. spune că a fost după ce a lăsat-o pe Adina la ieșirea din oraș.

„Până acum, procurorul ne-a zis că n-are fonduri, ca să-i cheme pe scafandri”, spune Elena Motaş.

„Îşi bate joc de noi?”, se întreabă părinţii

În februarie 2018, întoarsă pentru câteva zile în ţară, mama face cerere să fie primită în audienţă de procurorul Armeanu. Şi, pentru prima oară după cinci ani de disperare, procurorul le dă părinţilor un motiv de bucurie.

„Ne-a spus atunci că Adina trăieşte. Şi că n-o să mai dureze mult şi o aduce acasă. Dar că mai multe nu ne poate spune”, mărturiseşte Elena Motaş.

Ea s-a întors în Italia, dar în iunie 2018, Costel Motaş a mers singur în biroul procurorului. „Și mie mi-a spus că fata trăieşte, că e în Italia şi că nu vrea să vină acasă”, povesteşte tatăl Adinei. „Şi că nu poate să-mi spună zona din Italia unde e fata, că îi stricăm ancheta”.

Părinţii nu ştiu ce să creadă. S-ar bucura şi ar plânge de durere în acelaşi timp. Dau un gând negru le săgetează inima. „Îşi bate joc de noi?”, se întreabă ei. Dar aşteaptă, pentru că vor să creadă că fata lor trăieşte.

În martie 2019, Elena Motaş a venit iar în România şi a vrut să stea de vorbă din nou cu procurorul. A amânat-o de mai multe ori. Pe 2 aprilie a primit-o în birou, s-a uitat în ochii ei şi i-a spus din nou că Adina trăieşte.

„Mi-a spus că e în Italia, că trebuie să mai avem răbdare o lună-două, că totul depinde de poliţia de acolo, pentru că «ea nu stă într-un loc, se mută de colo-colo». Şi-apoi a zis că «fetei i-ar fi şi ruşine, cred, să mai vină acum acasă». Simt că e bătaie de joc”, spune mama Adinei.

Fata e dată şi acum în urmărire prin Interpol, iar dacă poliţiştii din Italia ar fi identificat-o pe teritoriul lor, ar fi anunţat autorităţile române, care revocau căutarea.

Nici o altă autoritate nu-l confirmă pe procuror

Surse din IGPR ne-au precizat că nu au fost primite informaţii că Adina Motaş ar fi fost depistată pe teritoriul Italiei sau altundeva.

Nici poliţiştii din Vaslui nu ştiu că ar exista vreo dovadă că fata e în Italia sau că ea trăiește. Ei i-au comunicat mamei zilele trecute că, în sfârşit, au fost aprobate căutările cu scafandri pe fundul barajului. Iar ei caută acolo un cadavru.

„Luna trecută, când am fost la el, procurorul Armeanu mi-a zis «Duceţi-vă, doamnă, duceţi-vă la muncă, că fata e bine»”, povesteşte mama Adinei.

„Când l-am întrebat dacă să merg la televiziunea din Italia, unde e o emisiune pentru persoane dispărute, «Chi l’ha visto», ca să fac un apel, poate a văzut-o cineva, el a tăcut. N-a zis nici duceţi-vă, să o găsim mai repede, nici nu vă duceţi, că am găsit-o şi e bine, că el aşa spune, că e bine. Cred că doar trage de timp…”

Pe 5 iulie 2019, lui Sorin Armeanu îi încetează mandatul în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. El a făcut o cerere, iar CSM i-a aprobat-o, să-şi continue activitatea la acelaşi Parchet.

Sorin Armeanu are 47 de ani şi e procuror din 1997. Şi-a început activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, iar în septembrie 2018 a candidat pentru postul de procuror şef al DNA.

Procuror Armeanu: „Indiferent de ce am discutat eu cu părinţii, asta e problema mea cu ei”

Cazul fetei dispărute: procurorul îi asigură pe părinți că fata e în viață, dar mama și tatăl spun că cel care profită e doar chirurgul, principalul suspect!

Pe 15 iulie 2019, lui Sorin Armeanu îi încetează mandatul în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui

Reporter: Domnule procuror, părinţii Adinei Motaş susţin că dumneavoastră le-aţi fi spus că fata trăieşte şi că e în Italia. E adevărat?
Procuror:
Vă daţi seama că, dosarul fiind în curs, nu pot să discut cu presa date legate de anchetă. Urmărirea penală e nepublică. Deci, indiferent de amănunte, ce am discutat eu cu părinţii, asta e problema mea cu părinţii, nu a dumneavostră.

– Dar fata figurează în continuare ca fiind urmărită prin Interpol. Nu ştiu cei de la Interpol că ar fi fost depistată în Italia?
– V-am spus, nu pot să vă dau prea multe amănunte legate de acest dosar, pentru că nu îmi permit nici codul deontologic, nici Codul de procedură Penală.

– Vă rog doar să-mi confirmaţi că asta le-aţi spus părinţilor.
– Păi n-are legătură cu acest dosar? Ce le-am spus eu părinţilor? Îmi cereţi să confirm sau să infirm o discuţie pe care am avut-o eu cu părinţii legată de acest dosar. Fiind legată de acest dosar, nu pot să vă dau nici un fel de detaliu.

– Dar părinţii acum se bucură, că fata e în Italia. Au motive de bucurie?
(râde) Să ştiţi că sunt mai bun în învârteli din astea, cu întrebări, decât dumneavoastră.

– Nu vă întreb chestiuni legate de acte din dosar. Dar ne putem bucurăm cu toţii că Adina e în viaţă?
(râde) Sunt indicii în acest sens, atât pot să vă spun.

– Şi cei de la Interpol ştiu?
– Nu vă mai spun nimic altceva. Nu am voie şi nu am să fac niciodată comentarii în legătură cu dosarele care sunt în lucru.

– Dar convingerea dumneavoastră e că fata trăieşte?
– Cu siguranţă.


Citește și:

Ucisă într-un dosar de omor, înviată din vorbe de procuror! Se redeschide misteriosul caz al Adinei Motaș, o adolescentă de 16 ani, dispărută fără urmă acum șase ani

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News