Într-o zi de luni, pe 18 decembrie anul trecut, în jurul orei 16.00, un perete al clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a surpat din senin. Patru elevi care se aflau în dormitoare în acel moment au fost prinși sub bucățile de zid. Operațiunile pentru salvarea lor au durat trei ore. 

S-a stins din viață la trei săptămâni după accident

Pentru Dávid Gábor Sipos nu s-a mai putut face nimic. Adolescentul de 17 ani a fost găsit decedat, strivit de un perete prăbuşit. 

Alte trei eleve, cu vârste între 15 şi 17 ani, au fost rănite și au ajuns la spital. 

În starea cea mai gravă era Orsolya Barabás. Fata de 17 ani avea traumatisme severe și era în stop cardio-respirator când a fost scoasă de sub dărâmături, însă a răspuns manevrelor de resuscitare și apoi a fost transportată la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureș. După trei săptămâni, pe 9 ianuarie 2024, adolescenta s-a stins din viaţă.

Dávid Gábor Sipos și Orsolya Barabás, adolescenții care au murit în tragedia de la Odorheiu Secuiesc

A doua zi după tragedie, dosarul în care erau investigate împrejurările producerii accidentului a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș. Procurorii precizau atunci că au efectuat o cercetare preliminară la faţa locului, că au audiat martori și au ridicat înscrisuri.

Şanțul excavat chiar lângă zidul vechi al clădirii

La scurt timp, László Szilveszter Sándor, administratorul societății care realiza lucrări lângă clădirea internatului, a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și executarea de modificări ale unei construcții fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența.

„În esență, s-a reținut că inculpatul a dispus efectuarea unei lucrări de săpare a unui șanț cu adâncime de aproximativ 2,3 metri chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care era neautorizată”, au explicat procurorii, care au cerut arestarea preventivă a lui László Szilveszter Sándor. 

Judecătoria Târgu Mureș și apoi Tribunalul Mureș au respins însă propunerea procurorilor și au decis că administratorul trebuie plasat doar sub control judiciar.

În dosar, pe parcursul anului 2024, alte două persoane au fost puse sub acuzare de procurori, dar „urmărirea penală nu a fost finalizată, întrucât comisia de experţi nu a întocmit raportul de expertiză tehnică în construcţii”, precizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, într-un răspuns furnizat la solicitarea ziarului Libertatea.

Amendă pentru primarul care a dat autorizaţia de construire

La momentul accidentului, internatul Liceului Tamasi Aron găzduia 97 de elevi, într-o clădire veche de peste un secol, ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Primăria Odorheiu Secuiesc plătea peste 300.000 de lei chirie, anual. 

Cu o lună și jumătate înainte de tragedie, pe 26 octombrie 2023, Primăria Odorheiu Secuiesc a emis o autorizaţie de construire pentru ridicarea unui gard lângă acest internat. Conform autorizaţiei, constructorul avea interdicţia de a săpa mai aproape de 2 metri şi 20 de centimetri de fundaţia clădirii, însă el a încălcat această regulă.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita, s-a descoperit că acea autorizație de construire nu respecta prevederile legale, iar „în urma celor constatate, a fost întocmit procesul verbal de contravenție, prin care primarului (Galfi Arpad – n.r.), secretarului general al primăriei și arhitectului șef li s-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 10.000 de lei”, anunţa Prefectura Harghita, în februarie anul acesta.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, e cercetat de DNA într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu. Procurorii spun că el a încheiat mai multe contracte cu un cabinet de avocatură, pentru care a plătit  27.500 de lei din bani publici, asta deși primăria dispunea de departament juridic.

Urmărește-ne pe Google News