Alerta este emisă pentru „hărțuirea și intimidarea jurnaliștilor” de către „stat” și este încadrată la categoria 2, pe o scară în care 1 este cel mai ridicat nivel.
În această categorie se încadrează, printre altele, „confiscarea nejustificată sau deteriorarea proprietății sau echipamentelor; legi și reglementări care restricționează în mod nejustificat libertatea presei sau accesul la informații; acțiuni care pun în pericol confidențialitatea surselor sau independența radiodifuzorilor din sectorul public; utilizarea abuzivă sau disproporționată a legislației”.
Printre articolele semanlate pe platformă, ca sursă de informații, se numără și două publicate pe Libertatea.
Alin Cristea vs. DIICOT
Alin Cristea a povestit pentru Libertatea că, pe 3 ianuarie, a primit un clip video de la una dintre sursele sale. În imagini se vede cum un bărbat mai în vârstă agresează un minor în vârstă de 17 ani. Printre altele, bărbatul urinează pe fața minorului, umilindu-l. El a anunțat inclusiv Poliția Brăila după primirea clipului. Pe 11 ianuarie, a făcut publică povestea pe site-ul local debrăila.ro, iar la jumătate de oră poliția a anunțat reținerea agresorului, ulterior acesta fiind arestat preventiv.
Pe data de 13 ianuarie, la două zile după ce materialul apare, cu acordul lui Cristea, inclusiv la Știrile PRO TV de la ora 5, DIICOT face trei percheziții domiciliare: în casa jurnalistului, în casa părinților săi și la sediul redacției debrăila.ro. Conform ziaristului, „s-au ridicat toate materialele de stocare și aparatura – laptopuri, calculatoare, telefoane – atât cele personale, cât si cele profesionale.”
La trei zile, într-un comunicat remis presei, DIICOT anunță că a început urmărirea penală față de redactorul-șef al publicației debraila.ro, Alin Cristea, acuzat de distribuirea unor materiale pornografice, incriminat fiind clipul video al agresiunii.
Marți, 18 ianuarie, structura centrală a DIICOT, condusă de procurorul șef Oana Daniela Pâțu, a solicitat să facă ea percheziția informatică a telefoanelor și calculatoarelor redacției din Brăila. Acestea au fost aduse la București.
Libertatea a dezvăluit că în urmă cu câteva săptămâni înainte de aceste evenimente, pe 20 decembrie 2021, procurorul DIICOT Brăila Dan Sarău l-a contactat pe WhatsApp pe jurnalistul Alin Cristea. Magistratul l-a lăudat pe șeful poliției, pe care ziaristul îl criticase. Sarău i-a spus jurnalistului că greșește, că ar fi trebuit să vorbească cu șeful poliției, care e „un tip profesionist, foarte serios și foarte discret”. Soția procurorului DIICOT care l-a mustrat pentru că îl critică pe șeful poliției, este subordonata șefului poliției.
Comandantul poliției, comisarul-șef Dorin Condruz, a fost schimbat din fruntea IPJ Brăila după zece zile de la acest dialog.
Ancheta penală a fost deja condamnată de organizații precum Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent sau Reporteri fără Frontiere.