Companie cu mai multe investiții în România, cele de la Sebeș și Brașov sunt foarte importante, firma austriacă Kronospan este optimizată financiar în paradisuri fiscale, precum Cipru și Malta. Libertatea a explicat într-un episod precedent sistemul de offshore al firmei care lucrează în industria lemnului.
Cuprins:
Într-un document publicat pe site-ul Guvernului, Kronospan România SRL apare la poziţia 66 în lista marilor datornici la bugetul de stat pe anul trecut.
În răspunsurile pentru Libertatea, primăriile din Sebeş şi din Braşov susţin că prezenţa fabricilor din grupul Kronospan înseamnă un câştig pentru economia acestor oraşe. La fel ca necazul, câştigul nu vine niciodată singur. Vine la pachet cu nişte costuri pe care le achită populaţia, nu decidenţii.
Emisiile din plăcile de lemn, un mister
Printre lacunele legilor româneşti plutesc nestingherite molecule de otravă către plămânii populaţiei. Efectele emisiilor poluante asupra sănătăţii românilor nu reprezintă, deocamdată, o preocupare pentru autorităţi.
Formaldehida nu iese doar prin coşul fabricilor Kronospan, formaldehida poartă și plăcile de lemn produse de acestea. Un document al Comisiei Europene din iulie 2018 fixează pragul acceptat pentru emisiile de formaldehidă în cadrul „criteriilor UE privind achiziţiile publice ecologice pentru mobilier”.
În România, instituţiile statului încă nu-şi pun astfel de probleme. Când Kronospan donează mobilier din plăci PAL şi materiale lemnoase pentru dotarea şcolilor şi grădiniţelor, autoritățile nu fac nicio analiză.
Binefacerile Kronospan
„Sebeşul este un oraş atractiv pentru investitori”, subliniază un răspuns al primăriei din oraşul ardelean, precizând că nu poate oferi decât anumitor categorii de solicitanţi date privind încasările la bugetul local de pe urma fabricii Kronospan.
În parteneriat cu autorităţile locale, Kronospan a dotat cu material lemnos (lambriuri, mobilier, plăci PAL melaminat) Liceul Tehnologic din Sebeş, în 2015 şi 2016, Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Sebeş, Liceul German din Sebeş, în 2015, 2016, 2017, 2019 şi 2020. Spitalul Municipal Sebeş a primit, de la Kronospan, „sponsorizare material lemnos (PAL melaminat) folosit pentru confecţionarea mobilierului necesar pentru dotarea diverselor secţii”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sebeş pentru Libertatea.
Plăcile donate de Kronospan, care susţine, pe site-ul propriu, că face progrese în materie de siguranţa consumatorului, pot fi cu emisii infime de formaldehidă sau pot fi peste pragul de toxicitate. Câtă vreme autorităţile din România nu le verifică, nu ştim şi, teoretic, nu ne doare.
Primăria Brașov nu comunică dimensiunea taxelor și impozitelor plătite de Kronospan
În 2009, în parteneriat cu Regia Pădurilor Kronstadt, Kronospan a dotat cu mobilier patru grădiniţe din Braşov, potrivit publicaţiei locale bzb.ro. Actuala conducere a Primăriei Braşov susţine că nu are cunoştinţă despre astfel de donaţii, întrucât „acestea au fost făcute direct unităţilor de învăţământ”.
„Beneficiile pe care societatea Kronospan le aduce municipalităţii constau în impozitele şi taxele datorate bugetului local pentru terenul şi clădirile deţinute şi locurile de muncă care au fost create”, precizează Primăria Braşov, care a refuzat să dezvăluie la ce sumă se ridică impozitele şi taxele respective.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro