FOTO: EPA

”Virgil Tănase era un refugiat român în Franţa pe care serviciile româneşti, renumita Securitate, dorea să îl elimine şi pe care DST (Direcţia de supraveghere a teritoriului, care se ocupa de contraspionaj în Franţa) l-a făcut dispărut o bună perioadă de timp, lăsând să se creadă că a murit”, a spus Eric Denece, directorul Centrului francez de cercetare asupra serviciilor de informații (CF2R).

În cartea ”Des affaires trčs spéciales”, semnată de Jacques-Marie Bourget și Yvan Stefanovitch, este povestită această întâmplare incredibilă.

După publicarea în revista Actuel a unui articol foarte critic la adresa lui Nicolae ceaușescu, semnat de Virgil Tănase, dictatorul i-a încredințat unuia dintre agenții săi în Franța, Matei Haiducu, misiunea de a-l asasina pe scriitorul și autorul diramatic, refugiat în Franța cu trei ani înainte și naturalizat francez, scrie Agerpres.

”Din verificare în verificare, DST a căpătat convingerea că nu este vorba despre o manipulare. S-a decis o înscenare de proporţii: s-a lansat zvonul morţii lui Virgil Tănase şi a lui Paul Goma”, au scris cei doi autori. Paul Gouma este alt opozant român vizat de regimul lui Ceaușescu.

Datele oficiale arată că Matei Haiducu ar fi refuzat misiunea și a dezertat contactând DST.

”La 20 mai 1982, la ieşirea din locuinţa sa din Paris, Virgil Tănase este răpit. Soţia sa, îngrijorată, fără veşti, telefonează la DST. A doua zi, însoţită de doi poliţişti ai acestui serviciu, ea reclamă la comisariatul din cartier dispariţia soţului său. A fost cu atât mai perfectă în rolul său de soţie îngrijorată, cu cât ea nu ştia ce s-a întâmplat cu soţul său şi că este pe cale să se joace o mare comedie”, au mai scris Jacques-Marie Bourget şi Yvan Stefanovitch.

În 1982, DST l-a ascuns pe Virgil Tănase timp de trei luni într-o ”locuință sigură” din Bretania și a lăsat ca Securitatea să fie acuzată de uciderea lui.

La 30 august, înscenarea a fost dezvăluită de cotidianul ”Le matin de Paris” și, puțin după aceea, Tănase a reapărut la sediul revistei Actuel, condusă de prietenul său, Jean-François Bizot. Acolo, el a ținut o conferință de presă.

”În opinia contraspionajului francez, afacerea a fost considerată un succes”, au mai spus autorii cărții.

După acest scandal, președintele Franței de la acea vreme, Francois Mitterrand, și-a anulat o vizită prevăzută la București.

Tănase, în prezent în vârstă de 72 de ani, și-a continuat în Franța cariera de romancier, dramaturg și regizor.

Reamintim că jurnalistul Arkady Babchenko, despre care presa internațională a scris că a fost ucis, a apărut, viu, la o conferință de presă în Ucraina, potrivit Associated Press. Autoritățile uncrainene arată că uciderea lui Bobocenko a fost o înscenare pe care au pus-o la cale pentru a-l proteja de o tentativă de asasinare.


CITEȘTE ȘI: Metoda”pomana”, un nou mod de înșelăciune. Cum au reușit trei prahoveni să înșele astfel patru persoane cu 60.000 de lei


 

Urmărește-ne pe Google News