Vincent Lambert avea 32 de ani și lucra, ca infirmier în psihiatrie, într-un spital din Châlons-en-Champagne, un oraș din nordul Franței. Era căsătorit, iar de trei luni devenise tatăl unei fetițe. La 29 septembrie 2008, în timp ce se întorcea de la serviciu, el a fost victima unui accident de circulație și a suferit un grav traumatism cranian. A fost internat, în comă profundă, chiar în secția de reanimare a spitalului unde fusese angajat.
Accidentul l-a lăsat în stare vegetativă. Respira singur, dar era hrănit artificial. Ieșit din comă, Vincent a rămas într-o „stare de conştienţă minimală”. Tetraplegic și total dependent de îngrijire, el era hidratat și hrănit artificial, cu ajutorul unei sonde gastrice.
În urma unei decizii judecătorești definitive de a opri hrănirea prin sondă gastrică a bărbatului, doctorii francezi au început luni procedura de întrerupere a tratamentului, relatează BBC.
Membrii familiei lui Vincent au confirmat că sistemele de menținere în viață au început să fie oprite, iar avocatul părinților bărbatului a numit mișcarea „rușinoasă”.
Părinții se luptă de 10 ani să îl țină în viață
Cazul lui Vincent a împărțit atât Franța, cât și familia bărbatului în două. În timp ce soția lui Vincent, Rachel Lambert, a pledat pentru oprirea tratamentului, părinții lui insistă ca el să fie menținut în continuare artificial în viață.
De zece ani, părinții lui Vincent Lambert se luptă cu autoritățile franceze ca să-l mențină în viață. Pe 24 aprilie anul acesta, imediat după ce a venit ultima decizie a celei mai înalte instanțe administrative din Franța, familia lui Vincent Lambert s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
La 30 aprilie, CEDO a anunțat că respinge cererea de suspendare a executării deciziei autorităților franceze. „Nu putem decât să deplângem această hotărâre a CEDO care îl condamnă pe Vincent la moarte pentru a cincea oară”, au transmis părinții și frații lui Vincent Lambert, printr-un comunicat de presă.
Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a cerut Franței să intervină și să amâne decizia de întrerupere a tratamentului, în timp ce investighează cazul în continuare.
Însă Ministerul Sănătății al Franței a declarat că nu poate fi obligat de Comitet să facă acest lucru.
Apel inclusiv la președintele Franței
Părinții lui Vincent au făcut apel la apărătorul drepturilor omului din Franța, însă acesta a spus că este o chestiune pe care nu o poate rezolva.
Într-o scrisoare deschisă publicată în weekend, părinții i-au cerut ajutor și președintelui Emmanuel Macton.
„Domnule președinte, Vincent Lambert va muri fără hidratare, dacă nu faceți nimic, și sunteți ultimul și singurul care poate interveni”, se arată în scrisoarea familiei.
Însă Macron a răspuns că nu îi revine lui decizia de a suspenda oprirea tratamentului, o hotărâre luată „în conformitate cu legile noastre”.
Citește întreaga poveste a lui Vincent Lambert pe Libertatea.ro.
Foto: EPA
Citește și: