Agențiile Reuters și Associated Press au prezentat subiectul, care a fost preluat apoi de presa din Europa, precum și de publicații din Australia și Mexic.

„România investighează medici suspectați că au refolosit implanturi de la pacienți morți”, titrează Reuters un articol publicat sâmbătă, 18 februarie.

Agenția britanică precizează că „procurorii români au anunțat că au deschis o anchetă penală în cazul a cinci medici suspectați că au reutilizat sute de implanturi medicale extrase de la pacienți morți. Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită”.

Jurnaliștii menționează și că medicul „a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor” și că au fost făcute 238 de intervenții chirurgicale, începând din 2017, inclusiv în cazul unor persoane care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, dar care au primit medicamente care să le provoace anumite simptome.

Articolul din Reuters se încheie cu precizarea că „sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din UE, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, iar „statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.

Informațiile prezentate de agenția britanică au ajuns și în publicația elvețiană Swiss Info, în ziarul mexican La Razon sau în publicația regională franceză L`independant, care precizează că „acest scandal sanitar riscă să arunce o umbră asupra României, al cărei sistem de sănătate este în mare parte deficitar”.

Cazul a fost relatat și de publicațiile britanice The Guardian și Evening Standard, cea din urmă adăugând că mii de asistente și medici din România sunt plecați în străinătate, fiind atrași de „salariile semnificativ mai mari, de infrastructura modernă și de sistemele de sănătate funcționale”, iar „Franța, Germania și Marea Britanie se numără printre cele mai populare destinații”.

„Cu toate acestea, România rămâne un stat din UE fruntaș în ceea ce privește numărul de absolvenți de medicină”, mai precizează jurnaliștii de la Evening Standard.

Și ziarul australian The Canberra Times a prezentat cazul medicilor români, citând Associated Press.

Medicul Dan Tesloianu a contestat măsura arestului preventiv. În dosarul de corupție privind stimulatoarele cardiace, anchetatorii verifică și modul în care medicul cardiolog și o altă persoană ar fi construit ilegal o cabană de vacanță într-o arie protejată din localitatea Movileni, județul Iași.

Urmărește-ne pe Google News