Povestea de dragoste care s-a transformat într-un coșmar

În acea perioadă, Gisèle era fericită alături de soțul ei Dominique, cu care era căsătorită de aproape 38 de ani. Cuplul plănuia să se pensioneze și să se mute în Mazan, un sat idilic din sudul Franței.

„Când l-am văzut pe tânărul acela în pulover albastru, a fost dragoste la prima vedere”, povesteșye Gisèle despre prima întâlnire cu Dominique în anii 70.

Însă realitatea era cu totul alta. Dominique Pelicot devenise dependent de forumuri și camere de chat cu conținut sexual extrem. Între 2010-2011, el a început să-și drogheze soția cu somnifere pentru a o abuza sexual și a o filma.

Inițial a fost singurul agresor, dar ulterior a recrutat și alți bărbați pentru a o viola pe Gisèle în stare de inconștiență.

Efectele abuzurilor asupra sănătății lui Gisèle Pelicot

În timp, starea de sănătate a lui Gisèle s-a deteriorat vizibil. A slăbit, i-a căzut părul și avea frecvent pierderi de cunoștință. Era convinsă că se apropie de moarte, fără să bănuiască adevărata cauză. Familia ei era îngrijorată, dar Dominique, soțul ei, oferea mereu explicații plauzibile.

„O sunam, dar de cele mai multe ori Dominique era cel care răspundea. El ne spunea că Gisèle dormea, chiar şi în mijlocul zilei”, a declarat ginerele ei, Pierre.

Gisèle a avut uneori suspiciuni, dar Dominique reușea mereu să o convingă că se înșeală. Ea s-a supus mai multor investigații medicale, dar nimeni nu a pus diagnosticul corect de „supunere chimică” – viol facilitat de medicamente.

Dezvăluirea șocantă

Totul s-a schimbat în noiembrie 2020, când Dominique a fost prins filmând pe ascuns sub fustele femeilor într-un supermarket. La scurt timp, poliția a descoperit pe dispozitivele lui peste 20.000 de videoclipuri și fotografii cu Gisèle violată de el și de alți bărbați.

„În 33 de ani în poliţie, nu am văzut niciodată aşa ceva”, a declarat ofițerul Stéphane Gal. „A fost sordid, a fost şocant”.

Pe 2 noiembrie 2020, Gisèle a aflat adevărul de la poliție.

„Totul s-a prăbuşit, tot ce am construit timp de 50 de ani”, a mărturisit ea. A trebuit să le spună copiilor ei ce s-a întâmplat, moment pe care îl descrie ca fiind extrem de dureros.

Dominique a fost arestat și și-a recunoscut faptele. El și Gisèle nu s-au mai întâlnit până la procesul din septembrie 2024.

Procesul și impactul public

Cazul a șocat întreaga lume, mai ales după ce Gisèle a decis să renunțe la anonimat și să facă procesul public. „Vreau ca orice femeie care se trezeşte într-o dimineaţă fără amintiri din noaptea precedentă să îşi amintească ce am spus”, a explicat ea.

Echipa de avocați a lui Gisèle a obținut prezentarea înregistrărilor video în instanță, pentru a demonstra că violurile nu au fost „accidentale”. Decizia ei curajoasă de a face publică povestea a fost lăudată de mulți.

„A vrut ca ruşinea să schimbe tabăra şi a făcut-o”, a declarat o femeie prezentă la proces. „Gisèle a întors totul pe dos. Nu ne aşteptam la o femeie ca aceasta”.

Impactul traumei

Medicul legist Anne Martinat Sainte-Beuve a constatat că Gisèle era calmă dar traumatizată după arestarea soțului, un mecanism de apărare întâlnit la supraviețuitorii atacurilor teroriste.

Gisèle însăși a declarat că este „un câmp de ruine” și se teme că restul vieții nu-i va ajunge pentru a se reconstrui. Cu toate acestea, medicul a descris-o ca fiind „extrem de rezistentă”.

Înainte de proces, divorțul soților Pelicot a fost finalizat. Gisèle și-a reluat numele de fată, dar a folosit numele Pelicot la proces pentru ca nepoții ei să fie mândri de ea.

În prezent, Gisèle s-a mutat într-un alt sat, merge la psihiatru dar evită orice medicație. Face în continuare plimbări lungi, dar nu mai suferă de oboseală cronică.

Întrebări fără răspuns

La proces, un avocat al apărării a întrebat familia cum de nu și-au dat seama ce se întâmplă, având în vedere starea de sănătate precară a lui Gisèle. Ginerele ei, Pierre, a răspuns: „Uiţi un lucru. Nu vă puteţi imagina inimaginabilul”.

Ancheta a scos la iveală și alte posibile victime. Unii dintre bărbații neidentificați care au abuzat-o pe Gisèle au declarat că își drogau și ei partenerele.

„Aceasta este, pentru mine, cea mai dureroasă parte a cazului”, a spus anchetatorul Bosse Platière. „Să ştiu că există femei care ar putea fi încă victime ale soţilor lor”.

Implicațiile acestui caz depășesc granițele Franței. El atrage atenția asupra fenomenului puțin cunoscut al „supunerii chimice” și asupra modului în care tehnologia poate fi folosită pentru a facilita și ascunde abuzuri grave.

Rolul profesioniștilor din domeniul medical

Cazul ridică întrebări și despre responsabilitatea cadrelor medicale. Cum a fost posibil ca nimeni să nu pună diagnosticul corect, în ciuda simptomelor evidente ale lui Gisèle. Fratele lui Dominique, Joel, medic, a oferit o explicație: „În domeniul medicinei, găsim doar ceea ce căutăm, iar noi căutăm ceea ce ştim”.

Aceasta sugerează necesitatea unei mai bune pregătiri a personalului medical pentru a recunoaște semnele abuzului și ale „supunerii chimice”. De asemenea, subliniază importanța unei abordări holistice în medicină, care să ia în considerare nu doar simptomele fizice, ci și contextul social și psihologic al pacienților.

Impactul asupra familiei

Trauma suferită de Gisèle Pelicot a afectat profund întreaga familie. Copiii ei au trebuit să se confrunte nu doar cu șocul descoperirii abuzurilor, ci și cu pierderea bruscă a imaginii tatălui lor.

David, fiul cel mare, a declarat că au renunțat la toate fotografiile de familie, încercând să șteargă orice urmă a lui Dominique din viața lor.

Acest caz demonstrează cum abuzul poate distruge nu doar viața victimei directe, ci și pe cea a întregii familii. Procesul de vindecare și reconstruire va fi lung și dificil pentru toți cei implicați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News