Și în acel caz, oamenii au dat bani câștigați cu greu pentru apartamente pe care nu le-au primit niciodată.
Conexiuni cu șefi din administrația publică
Escrocheria a explodat mediatic în 2008, când presa a dezvăluit că, în urma promovării agresive a proiectului lor imobiliar, doi afaceriști, pe nume Ciprian Nistor și Andreas Nadasdy, au încasat bani pentru dezvoltarea unor blocuri fără să construiască apartamentele promise. Cazul a fost tratat pe larg la vremea respectivă de publicația „Adevărul”, care a arătat modul în care escrocii coordonatori ai proiectului imobiliar au înșelat peste 100 de oameni. Culisele afacerii au fost tratate pe larg și la TVR 1.
Cei doi au creat trei firme-paravan, asociate în mod voit înșelător cu faimosul lanț hotelier: Radisson Invest SRL, Radisson Investment Group SRL și Radisson Building SRL. În realitate, între entitățile juridice create în România și proprietarii brandului internațional n-a existat nicio legătură.
Pe hârtie, cei doi asociați de la Timișoara se ocupau cu dezvoltare imobiliară. Au încasat circa 3 milioane de euro în intervalul 2006-2009 promiţând că ridică apartamente noi. În paralel, au cumpărat servicii, autoturisme şi alte bunuri de la zeci de firme cărora le-au plătit doar o parte din sumele datorate sau pur şi simplu au folosit cecuri fără acoperire.
Ancheta jurnalistică scotea la iveală că, în perioada în care încasau bani pentru construirea apartamentelor, Ciprian Nistor și Andreas Nadasdy au participat și la nunta fiului șefului Gărzii Financiare de la vremea respectivă, Ionel Olari.
Aceeași anchetă jurnalistică mai scotea la iveală că la nunta la care au participat escrocii imobiliari a luat parte inclusiv șeful de atunci al DNA Timișoara, Vasile Speriusi, dar și că șeful Gărzii Financiare a beneficiat de excursii de lux plătite de Nistor și Nadasdy. Ulterior, când dosarul a ajuns la DNA, a fost emisă o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP).
Victimele s-au constituit într-o asociație
După bătăliile pierdute în justiție, clienții celor doi escroci nu au cedat. S-au constituit într-o asociație, au angajat un avocat și au obținut redeschiderea anchetei. Dosarul a fost preluat de structura centrală a DNA, iar în octombrie 2009, Ciprian Nistor și Andreas Nadasdy au fost arestați preventiv.
„În perioada februarie 2005 – decembrie 2007, inculpaţii Nistor Ciprian şi Nadasdy Andreas, în calitate de asociaţi şi, respectiv, administrator la societăţile comerciale menţionate mai sus şi pretinzând că sunt dezvoltatori imobiliari, au indus şi menţinut în eroare un număr de peste 100 de persoane cu prilejul încheierii şi executării contractelor având ca obiect construcţia şi vânzarea unor apartamente în Timişoara”, transmitea DNA.
Procurorii mai arătau că, în unele situaţii, apartamentele nu au fost construite deloc, iar în alte situaţii, deşi au fost construite parţial, contractele de vânzare-cumpărare nu au mai putut fi executate, deoarece locuinţele au ieşit din patrimoniul firmelor constituite pentru derularea proiectului.
„Inculpaţii au cauzat persoanelor înşelate un prejudiciu în valoare totală de peste două milioane de euro, reprezentând sumele de bani încasate cu titlu de plată integrală sau avans din preţul de vânzare-cumpărare a locuinţelor contractate”, mai transmitea DNA la arestarea escrocilor. La aproximativ o lună, în noiembrie 2009, a fost arestat și șeful Gărzii Financiare de la vremea respectivă, Ionel Olari, împreună cu fiul său.
Cum s-a terminat dosarul „Radisson”
În martie 2010, DNA a trimis în judecată șapte persoane. Printre acuzați – artizanii afacerii „Radisson”, Ciprian Nistor și Andreas Nadasdy, și șeful Gărzii Financiare, Ionel Olari. „Inculpaţii au produs persoanelor înşelate un prejudiciu în valoare totală de 2.963.827 de euro, reprezentând sumele de bani încasate cu titlu de plată integrală sau avans din preţul de vânzare-cumpărare a locuinţelor contractate”, transmitea DNA. Din acest prejudiciu, o parte reprezentau datorii către stat, iar aproximativ 1,5 milioane de euro către păgubiți.
În mai 2015, Curtea de Apel București a pronunțat sentința finală în dosarul escrocheriei. Andreas Nadasdy şi Ciprian Nistor au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare. În privinţa fostului şef al Fiscului, Ionel Olari, şi a fiului său, Răzvan, declarați nevinovați în primă instanță, cercetările au fost disjunse. Decizia judecătorilor în cazul lui Olari a venit pe fondul agravării stării de sănătate a fostului șef al Gărzii Financiare, care s-a îmbolnăvit grav în timpul procesului.
Avocatul păgubiților: „Nu am avut ce să executăm silit”
Florin Kovacs, avocatul păgubiților de la Timișoara, a declarat pentru Libertatea că, odată cu trimiterea escrocilor la închisoare, judecătorii au dispus și achitarea prejudiciului, dar acest lucru nu a fost posibil. „Victimele au rămas cu paguba pentru că nu am avut ce să executăm silit. Firmele au intrat în insolvență. Cam asta se va întâmpla și la Nordis. Suntem în prezența unei infracțiuni de înșelăciune evidente. Doar personajele sunt diferite acum. Rețeta este aceeași”, a declarat avocatul Kovacs.
Potrivit apărătorului victimelor din capitala Banatului, în urma unui proces, pentru recuperarea prejudiciului se poate atrage și răspunderea personală a celor care se află în spatele afacerii. „Puțin probabil ca indivizii aceștia să aibă ceva pe numele lor. Noi ne-am îndreptat împotriva lor ca persoane fizice, dar erau insolvabili. În metoda tradițională își vor ține bunurile pe numele altora”, a mai explicat Florin Kovacs.
Avocatul spune că atât pentru el, cât și pentru victime este „o frustrare maximă”. „Sistemul judiciar este extraordinar de permisiv cu astfel de escroci. Inclusiv pedepsele la înșelăciune au fost reduse foarte mult. De foarte multe ori, procesele durează patru, cinci, șapte ani și nu numai că victimele nu își recuperează bunurile, dar unii și încetează din viață. În cazul nostru, până s-a terminat procesul, unele dintre victime au murit. Aveau credite luate pentru acele apartamente sau împrumuturi la persoane fizice. Victimele au rămas cu sechele”, a mai declarat avocatul Florin Kovacs, pentru Libertatea.
Potrivit lui Kovacs, în cazul escrocheriei de la Timișoara, conexiunile au fost la cel mai înalt nivel.
„Niciodată o escrocherie de asemenea anvergură nu se face fără conexiunea celor din sistemul judiciar, sistemul polițienesc sau sistemul politic”, a declarat avocatul Florin Kovacs.