Miercuri, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţii ANSVSA și cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţul Tulcea.
Oamenii din zonă au făcut sesizări la Garda de Mediu din cauza mirosului insuportabil, iar verificările de la faţa locului au arătat că valorile pentru antrax depăşesc cu 300% limita admisă.
„Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arată în comunicatul transmis de Poliția de Frontieră.
Gelu Cazacioc, reprezentantul firmei Cazacioc, a declarat pentru ziarul Adevărul că firma sa nu a îngropat nicio oaie, ci toate au fost incinerate la firma Protan, care deţine mai multe puncte de lucru.
„Până la ora 2 am stat în anchetă. Eu vă declar cu mâna pe inimă că nu am îngropat nicio oaie. Probabil cineva a văzut pe câmp nişte crotali şi a sesizat. Când au venit anchetatorii, au săpat şi au găsit nişte compost şi gunoi de grajd”, a spus acesta.
Vestea navei cu 14.600 de oi – majoritatea berbeci – care s-a scufundat în portul Midia, pe 24 noiembrie 2019, a făcut înconjurul lumii la vremea respectivă. Nava Queen Hind plecase către Jeddah, Arabia Saudită, dar s-a răsturnat după ce a parcurs doar 500 de metri pe apă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro