• Tot joi, Procuratura Militară a declinat cazul către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Ordonanța de declinare a fost întocmită pentru că posibilul făptuitor „nu este militar, ci civil”, a explicat pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar. Asta înseamnă, potrivit aceleiași surse, că, din primele cercetări, asistentul a acționat singur, fără sprijinul cuiva din personalul Spitalului Militar.
  • Scopul pentru care asistentul le-a sedat pe femei este încă neclar. Oficial, spitalul a reclamat procurorilor doar administrarea unei substanțe neprescrise. Mai mulți doctori și personal medical din spital continuă să susțină, în mai multe discuții cu Libertatea, că „apelul la poliție a fost după ce s-a constatat o agresiune sexuală a asistentului împotriva uneia dintre pacientele adormite”.

Sâmbătă, 6 mai 2023, în București, un asistent de la Spitalul Militar Central a sedat intenționat cu diazepam trei paciente. Una dintre ele a fost în stare gravă, dar medicii au reușit salvarea femeii.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a confirmat miercuri, 10 mai, pentru Libertatea, că a deschis dosar de „tentativă de omor calificat”.

Într-un răspuns pentru ziar, spitalul a confirmat evenimentele, mai puțin faptul că femeia care s-a simțit rău a fost dusă la ATI, cum relatase Libertatea. Spitalul a precizat că toate pacientele cărora asistentul le-a administrat diazepam, „fără prescripție medicală”, au fost îngrijite imediat și monitorizate doar pe secție, însă n-a negat că una dintre ele a fost în stare gravă.

„Numărul mare, 18 fiole, ne-a îngrijorat”

Între timp, conform medicilor care au discutat cu ziarul, spitalul a identificat numărul de fiole de diazepam: este vorba de 18 recipiente a câte 2 mililitri (conținut de 10 miligrame), scoase fără aprobare din farmacia spitalului. „Numărul mare, 18 fiole, ne-a îngrijorat, pentru că e posibil ca el să fi administrat și altor persoane”, a explicat pentru ziar un medic, sub condiția confidențialității. 

Au fost identificate cele trei paciente sedate, toate din Secția Medicală 1, unde lucrează asistentul. „Vârstele pacientelor afectate, dintre care una cu urmări grave, este între 50 și 60 de ani”, a precizat o sursă din spital, pentru ziar. 

Pacienta cea mai afectată de calmantul în exces este acum stabilă. Au existat și externări dintre celelalte paciente cărora asistentul le-a administrat diazepam.

Spitalul raportează un singur deces, dar în alte condiții, fără legătură

Dar cui i-a fost administrat restul de fiole, dacă au fost toate folosite? Investigatorii nu știu în acest moment.

Printre versiunile care au circulat în spital este și aceea a decesului unei a patra paciente. Libertatea a adresat întrebarea conducerii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila (SUUMC). Spitalul a negat orice deces legat de o eventuală sedare. În intervalul 4-8 mai, a răspuns SUUMC, nicăieri în spital „nu a decedat nicio pacientă internată anterior în Secția Clinică Medicală 1”. 

A existat un singur deces al unui pacient internat în secția unde lucra asistentul, a comunicat spitalul la întrebarea Libertatea, pacient transferat la ATI, dar decesul s-a petrecut pe 2 mai.

Colegii asistentului s-au simțit rău

Asistentul, civil angajat la Spitalul Militar, nu a fost singur în acea noapte pe Secția Medicală 1. „Au existat și un medic de gardă, cadru militar, dar și alți colegi – asistenți și infirmieri”, a explicat un angajat al unității medicale. 

Unii dintre aceștia au adormit sâmbătă noaptea, s-au simțit rău. Iar a doua zi, iar când starea gravă a unei paciente și un alt episod, nelămurit încă, a dat alerta, ei au cerut, la rându-le, analize toxicologice. „Se tem că le-a pus și doctorilor în cafea diazepam”, a explicat un medic pentru ziar, în momentul în care colegii lui au corelat starea cu lipsa celor 18 fiole de diazepam din farmacie.  

În privința motivului pentru care asistentul le-a sedat pe femei, mai multe persoane din spital vorbesc despre o posibilă agresiune sexuală. „Există martori ai agresiunii și, dacă vor, procurorii vor ajunge la ei”, a spus un medic într-o discuție cu ziarul. Agresiunea sexuală nu a fost reclamată de spital către Parchet, au explicat surse judiciare.

După Ordonanța de declinare a Parchetulului Militar, decizie luată pentru că asistentul e civil, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care se ocupă de cazuri de omor și tentative de omor.

Urmărește-ne pe Google News