Colegiul Medicilor apreciază, într-un comunicat transmis luni, că Consiliul Superior de Medicină Legală „s-a antepronunțat” în cazul Pantelimon.

„(…) Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spaţiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecţiuni la concluziile raportului medico-legal, şi expunând public procentul de vinovăţie de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpaţi la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, şi a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spaţiul public a medicilor anchetaţi, în contradicţie cu normele deontologice profesionale, antepronunţându-se în dosar”, a transmis Colegiul Medicilor, într-un comunicat citat de Agerpres.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România „își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul disproporționat” al măsurii de a le aresta pe cele doctorițe, „considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică”.

„În contextul opiniilor medicale emise de medici de Anestezie şi Terapie Intensivă, din România și din alte țări europene, precum și de către Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, care impun reanalizarea suspiciunilor rezonabile de săvârșire a infracțiunii de omor cu premeditare, Colegiul Medicilor din România își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul disproporționat al măsurii privative de libertate, considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică și apelând, totodată, la toate instrumentele legale existente, pe care justiția le consideră utile, pentru a evita condamnările publice și emiterea de concluzii înainte de finalizarea procedurii legale”, ,mai spun reprezentanții Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor din România pledează, din nou, pentru „necesitatea unor noi reglementări” în lega malpraxisului și includerea în realizarea expertizelor medicale a opiniilor unor experți, medici, pe lângă medicii legiști.

Colegiul Medicilor din România consideră că, în temeiul jurisprudenţei Curţii Europene, toate autorităţile cu competenţe în domeniul medical şi juridic sunt obligate să colaboreze pentru a dovedi adevărul judiciar, cu respectarea strictă a competenţelor şi a procedurilor, în cadrul cărora acestea sunt emise, însă care să aibă, la bază, probe ştiinţifice medicale.

Dosarul deceselor suspecte de la Sf. Pantelimon

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită în secție „Doamna cu coasa”, se află în arest preventiv din 8 august, pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat.

Procurorii au trimis către INML datele în cazul unui pacient de 54 de ani care, potrivit acestora, a murit pe 4 aprilie după două scăderi bruște a dozei de noradrenalină.

În referatul Parchetului cu propunerea de arestare a celor două doctorițe, concluziile specialiștilor INML sunt: „apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”, notează Hotnews.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de noradrenalină.

Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News