Ungureanu a anunţat că a depus plângere penală şi împotriva a doi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, Octavian Melintescu (consilierul personal al lui Rafila) şi Sorin Luca (fost şef al Corpului de control).
„Sunt doi funcţionari care, cu neglijenţă şi comiţând fapta de abuz în serviciu, au refuzat practic să facă un control, conform Legii 95/2006, unei Hotărâri de Guvern şi modului în care este reglementată activitatea acestui corp de control. Domnul Rafila se face vinovat de fapte de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu. Sunt fapte foarte grave care au atentat şi atentează în continuare la siguranţa pacienţilor din Spitalul Sfântul Pantelimon.
În situaţia în care ministrul Sănătăţii a aflat, inclusiv din presă, despre faptul că, în 48 de ore, într-un spital din ţara noastră, într-o secţie ATI, mor 20 de oameni în condiţii suspecte, el ar fi fost obligat prin lege, atenţie sunt 16 articole din Legea 95/2006 încălcate de domnul Rafila, să facă un control complex pe Secţia AŢI, din care ar fi trebuit să facă parte un medic specialist ATI, un inspector de la Inspecţia Sanitară de Stat, un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi un reprezentant al Colegiului Medicilor”, a declarat Ungureanu, la intrarea în Parchetul General.
El a precizat că oamenii nu mai au încredere să se interneze la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi mulţi aparţinători, care au avut pacienţi internaţi la ATI, au suspiciunea că „fără niciun fel de lege în spate, fără niciun fel de dialog cu aparţinătorii, nişte medici în complicitate cu asistente şi cu alţii decideau cine trăieşte şi cine moare”.
Dosarul deceselor suspecte de la Sf. Pantelimon
Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită în secție „Doamna cu coasa”, se află în arest preventiv din 8 august, pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat.
Până acum, procurorii au adus probe în cazul unui pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în stare gravă, care a murit pe 4 aprilie prin scăderea bruscă a dozei de noradrenalină.
Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de noradrenalină.
Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.
În urma dispoziţiei lui Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie, o echipă de control a Ministerului Sănătăţii a efectuat verificări la spital.
Corpul de control nu a găsit nereguli, concluzia fiind că sesizările formulate de către angajaţii spitalului privind morţi suspecte la Secţia ATI „au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză”.
Ulterior, Rafila a recunoscut că acţiunea Corpului de control al Ministerului Sănătăţii „nu a vizat morţii”, ci doar două plângeri administrative.
Şi Colegiul Medicilor a efectuat verificări la Spitalul Pantelimon, iar concluzia a fost că cei 17 pacienţi decedaţi în perioada 4-7 aprilie au fost îngrijiţi în acord cu protocoalele medicale.
Foto: Inquam Photos / Denis Grosu