Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor (AGVPS)  se opune intenției ministrului mediului, Cristiana Paşca Palmer, de a înființa Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), care să poată fi apelat prin 112. Ministrul Palmer a luat acestă decizie în urma împușcării puiului de urs care s-a cățărat pe casele din Sibiu și care a produs o reacție de compasiune a opiniei publice față de animalul sacrificat.

”Sunt urşi cu deviaţii comportamentale”

”SUAS este o greșeală care nu va rezolva problema populațiilor de urși cu deviații comportamentale. Aceste exemplare care s-au apropiat de habitatul uman au apărut în urma deciziilor greșite luate în ultimii ani. Aceste exemplare trebie împuşcate pentru a nu pune în pericol viața și bunurile oamenilor. În general, ursul se vede într-un fel de pe străzile liniştite ale oraşelor și cu totul alfel din curțile sătenilor care locuiesc în zona montană!”, a spus pentru Libertatea Neculai Şelaru, directorul AGVPS.

”Nu se pot gestiona 6.380 de urși în toată România”

Explicaţia vânătorilor este că în ultimii 25 de ani s-a mers pe împuşcarea masculilor foarte mari, iar exemplarele de dimensiuni mai mici, în special ”urşii gunoieri” de pe lângă localităţi, au fost lăsate în pace sau au fost, cel mult, mutat în alte păduri. Ele nu şi-au pierdut însă obiceiul de a sta pe lângă localităţi şi, totodată, deprinderile de sălbăticiuni. Adică sunt animale periculoase. Legea nescrisă a vânătorii spune că sălbăticiunea care prinde obiceiul de a se apropia de aşezările umane trebuie eliminată fără discuţie, pentru că are deviaţie de comportament. Legea scrisă însă, înterzice acest lucru.

”Acum nu se pot gestiona 6.380 de urși în toată România, dar în 1989 AGVPS gestionam 8.000 de urși și nu aveam incidente. Recent au fost omorâți și devorați de urși doi oameni. În trecut nu aveam asemenea evenimente, pentru că ştiam că omul este mai important decât ursul. SUAS va fi format din neprofesioniști, care vor înlocui specialiștii, iar în scurt timp ursul va ieşi dinsfera de interes a vânătorilor, va fi privit ca barza.  Rezultatul va fi că incidentele dintre oameni şi sălbăticiuni vor devein din ce în ce mai dese”, a mai spus Neculai Şelaru.

Altfel spus, ce rost are serviciul mai sus amintit, dacă tot există vânători autorizaţi?

Citește și:

 

Urmărește-ne pe Google News