Au voie să voteze, să lucreze, să dețină și să moștenească proprietăți. Cu aceste drepturi, femeile din Dubai au o viață mai simplă decât cele din alte țări aflate în regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord. Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, Emiratele Arabe Unite, din care face parte Dubai, se află pe locul al doilea în această regiune privind egalitatea de gen.

Dubai Jumeirah Beach Residence. Foto Profimedia

Contextul este însă foarte important, notează BBC. Da, Emiratele Arabe Unite sunt pe locul doi privind egalitatea de gen din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, însă această regiune a avut cel mai mic scor dintre toate celelalte luate în calcul. În afară de Israel, țara care a întrecut Emiratele, niciun alt stat sau teritoriu nu a intrat în top 100.

Iar EAU se află pe locul 120 dintre cele 153 de țări analizate de Forumul Economic Mondial privind egalitatea de gen.

Țara are o lege antidiscriminare, însă sexul nu este inclus în definiția discriminării. Femeile au anumite drepturi, dar unele dintre acestea depind de aprobarea formală a unui ”tutore” – adică un bărbat, adesea soțul sau o altă rudă de sex masculin, pentru a face anumite lucruri.

Cu toate că legile privind tutela nu sunt atât de stricte ca cele din Arabia Saudită, ele au un impact asupra vieții femeilor. Femeile au drepturi, dar, în practică, le este greu să și le apere în fața unei instanțe de judecată.

Căsătoria, numai cu acordul unui ”tutore” bărbat

Un aspect al vieții personale a unei femei care este afectat este căsătoria. Mai exact, femeia se poate căsători doar cu permisiunea unui tutore. Custodia copiilor este un alt subiect sensibil.

Sunt însă și alte reguli, care deși nu sunt precizate în lege, sunt respectate ca și cum ar fi, atrage atenția un cercetător privind drepturile omului în regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Hiba Zayadin, pentru BBC.

„Desigur că sunt situații în care nu este speculat în lege, dar femeile cer permisiunea unui tutore atunci când aplică pentru un loc de muncă sau caută un apartament”, a spus acesta.

O altă diferență clară este în ceea ce privește divorțul. Un bărbat poate divorța foarte ușor, în timp ce femeia trebuie să obțină o hotărâre judecătorească. Iar asta vine destul de greu.

Violența față de femei, interzisă prin lege abia în 2016

Abuzul domestic este o altă problemă, cu toate că, în ultimii ani, au existat modificări pozitive ale legislației, notează BBC News.

Până în 2016, Codul penal al EAU le permitea explicit bărbaților să fie violenți față de soțiilor lor. Iar, până în 2019, femeile trebuia să fie „ascultătoare” față de soții lor, căci așa prevedea legea statutului personal.

În martie 2020, a intrat în vigoare și o lege care le-a oferit femeilor posibilitatea de a cere ordine de protecție. Cu toate acestea, apărătorii drepturilor omului spun că rescrierea acestor legi nu a adus și o schimbare.

Noua lege definește violența în familie ca fiind abuz sau amenințări care ”depășesc tutela, jurisdicția, autoritatea sau responsabilitatea unei persoane”.

În practică, acest lucru înseamnă că o decizie cu privire la condamnarea cuiva pentru violență domestică se bazează, în cele din urmă, pe opinia subiectivă a judecătorului, care decide dacă persoana acuzată acționa în cadrul ”autorității” ei.

Altfel spus, victimele abuzului domestic încă nu beneficiază de o reală protecție.

„Ceea ce pare să se întâmple este că statul îndepărtează cele mai cumplite lucruri care au fost prevăzute în legi, care arată o atitudine ostilă față de egalitatea de gen”, spune Devin Kenney, cercetător în Golf pentru Amnesty International. El spune că nu a putut să intre în EAU pentru a cerceta în detaliu aceste aspecte din 2014, atunci când a publicat un raport critic privind legile discriminatorii din țară.

Există încă o mulțime de inegalități în aceste legi, chiar și în această perioadă de reformă aparentă. Așadar, aș tinde să fiu circumspect, deoarece acest lucru nu reflectă neapărat schimbări profunde ale atitudinilor sociale sau guvernamentale.

Devin Kenney, Amnesty International:

Turiștii, respectiv turistele, nevoite să respecte aceleași legi

Cei care merg în vacanță în Dubai trebuie să se supună acelorași legi, ca în orice altă țară pe care o vizitează. Au fost și cazuri în care femei au fost arestate pentru fapte care nici măcar nu ar fi atras atenția în țările de origine.

Competiția Aventura femeilor din Hatta, Emiratele Arabe Unite. Foto Profimedia

În 2017, o britanică a fost arestată și condamnată la un an de închisoare pentru că a întreținut relații sexuale consensuale cu un bărbat cu care nu era căsătorită.

Femeia a fost cea care îl reclamase, după ce acesta o amenințare, însă ea a ajuns în spatele gratiilor deoarece a întreținut relații sexuale în afara mariajului.

Inclusiv victime ale violurilor au fost condamnate la închisoare, deoarece au întreținut relații sexuale în afara mariajului.

O anchetă din 2015 a BBC Arabic arăta că sute de femei, inclusiv victime ale violurilor, erau închise în temeiul acestei legi, în fiecare an.

Mai există și excepții, dar acestea au o legătură directă cu statutul persoanei în cauză, dar și naționalitatea. Altfel spus, dacă aceasta este bogată sau nu.

La sfârșitul anului trecut, atunci când a fost anunțat un pachet de reforme privind Legea statutului personal, oficialii au precizat clar că se referă la femeile bogate și expate, nu și femeilor din Emirate.

Iar principalul scop a fost acela de a atrage și mai multe investiții străine.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News