„Mașini luxoase Range Rover, BMW și Audi se înșiră în fața unor conace țipătoare pe o stradă mărginită de arbori. Nu este vorba despre Beverly Hills, ci despre săraca localitate Țăndărei din sud-estul României, care a devenit inima comerțului global al traficului de copii”.

Așa începe materialul realizat de jurnaliștii The Sun, care trec în revistă dosarul Țăndărei, primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi.

„Acești copii, unii foarte mici, sunt exploatați fără milă de bande de romi. În timpul unei vieți mizerabile marcată de infracțiuni, fiecare copil poate câștiga 100.000 de lire sterline în 12 luni, ca parte a unei rețea de trafic de minori în valoare de 24 de milioane de lire sterline”, notează jurnaliștii britanici.

Jurnaliștii notează că „timp de mai bine de un deceniu, sute, dacă nu mii, de copii au fost traficați din Țăndărei în Marea Britanie”.

Minorii traficați lucrau în centrul Londrei, unde primeau bani de la turiști, făcând sute de lire pe zi, dar „nu păstrau niciun penny”.

„Acești copii sunt sclavi moderni, adesea vânduți de părinții lor săraci pentru sume de până la 20.000 de lire, cu falsa promisiune a unei vieți mai bune în Marea Britanie. Potrivit poliției, copiilor li se spunea că familiile lor sunt în pericol, dacă încearcă să scape. În același timp, rudele erau avertizate că minorii vor fi răniți, dacă acestea depun plângere. Și nicăieri profiturile acestor infracțiuni – sau banii furați de la britanici prin groaznica exploatare a copiilor – nu este mai vizibilă decât pe străzile din Țăndărei”, mai noteză The Sun.

Jurnaliștii publică mai multe fotografii cu vilele ridicate în această localitate, unde „pentru cei 12.000 de locuitori, viața de zi cu zi marcată de sărăcie și trudă”.

Una dintre casele ridicate în Țăndărei, cu banii obținuți din exploatarea copiilor

În 2010, a existat o speranță că s-au încheiat chinurile la care erau supuși copiii, atunci când o operațiune comună majoră, la care au participat 300 de ofițeri din Marea Britanie, România și Europol, a reținut 26 de capi ai acestei rețele, amintește The Sun.

Membrii bandei, care, potrivit rapoartelor, aveau porecle cum ar fi „milionarul”, „aghiotantul”, „regele țiganilor” și „generalul”, au fost reținuți și le-au fost confiscate bunurile. Printre acestea s-au numărat șase case și 13 mașini.  Așa că pentru un timp părea că activitățile lor se apropiau de final.

„Cu toate acestea, săptămâna trecută, cazul împotriva lor a fost închis în liniște, printre șoapte de corupție și de intimidare. 181 de copii traficați sunt în continuare dispăruți”, mai scrie cotidianul.

Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din Marea Britanie şi România, între timp pensionat, a declarat pentru Sun Online că este „devastat” de această decizie, spunând că echipa lui a avut „dovezi solide”.

Polițistul englez a trimis aceste dovezi și către cititorii Libertatea, alături de o scrisoare tulburătoare, în care notează că „este o perioadă tristă pentru Justiția din România”.


Citește și:

120 de condamnați în Anglia, niciunul în România! Același procuror DIICOT care nu i-a cercetat pe colonelul SRI Predoiu, fratele șefului SIE, și pe ceilalți ofițeri din dosarul de trafic de minore „Shanghai” a ratat toți inculpații în „Academia de Trafic de Minori Țăndărei”!

VIDEO/ Cum s-a făcut de râs justiția din România! Imaginile complete ale perchezițiilor DIICOT din Țăndărei, 2010: elicoptere, 120 polițiști, 200 jandarmi, oameni ridicați din pat, bani și AK-47 confiscate. Finalul: toți interlopii au scăpat în primă instanță

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

Dosarul „Țăndărei”, simbolul unei Românii unde mafioții capătă tot mai multă putere. Polițist: „România, o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News