Nu trebuia să mai trăiască
În urmă cu nouă ani, tânărul a început să aibă probleme de sănătate. Inima sa nu reuşea să mai pompeze sângele în corp din cauza unei boli: cardiomiopatie dilativă cu hipertensiune pulmonară venoarteriară severă şi insuficienţă cardiacă.
“Practic, inima nu avea puterea să pompeze sângele în corp”, explică acesta.
Astfel, în 2007, familiei i s-a spus că Dumitru nu are cum să supravieţuiască. În urmă cu cinci ani, cu ajutorul statului român, care i-a asigurat intervenţia în Germania cu o finanţare de 170.000 de euro, Dumitru a beneficiat de o operaţie complicată.
În inimă i-a fost introdusă o pompă pentru a pune sângele în mişcare în locul organului slăbit. Din pompa din inimă pleacă un cablu care iese în zona abdomenului şi care o leagă la un minicomputer. Acest aparat, ţinut acum la brâu, este conectat permanent la două baterii şi asigură funcţionarea pompei.
“Dacă urc scările, aparatul pompează sânge mai mult, dacă citesc, inima artificială funcţionează la un ritm redus”, explică acesta.
O zi trăită intens
Chiar dacă se poate bucura de viaţă mai mult decât orice om cu inimă normală, Dumitru nu are un trai tocmai uşor. Pe parcursul nopţii nu se poate distanţa de aparat mai mult de 30 de centimetri. Se trezeşte în reprize pentru a verifica inima artificială. Dimineaţa îşi montează două baterii care să permită funcţionarea minicomputerului.
Până la prânz, Dumitru preferă să citească. El are studii superioare, licenţă şi master în domeniul turismului. După ora 12.00, prima grijă este să-şi schimbe bateriile reîncărcabile. Seara iese cu prietenii, însă mereu are grijă să nu-i lovească cineva aparatul.
“Dacă inima de la brâu ar fi deteriorată şi aparatul s-ar opri, aş mai avea cel mult 30 de minute de trăit”, mărturiseşte Dumitru cu o tristeţe în glas.
Un viitor incert Dumitru Iorga speră să strângă 100.000 de euro (până acum a adunat aproape jumătate din această sumă) pentru a se putea interna la o clinică din Germania unde să facă un transplant de inimă. Până atunci, speră ca inima sa să prindă putere şi să-i pompeze din nou sângele prin corp. Doctorii spun că sunt sub 5% şanse să se întâmple acest lucru
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro