Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, cazul a ajuns în atenția procurorilor în vara anului trecut. Polițistul în vârstă de 36 de ani, căsătorit, tatăl unui copil de 5 ani, lucra în cadrul Inspectoratului de Poliție Vâlcea, însă locuia în județul Gorj, unde s-au petrecut faptele.
Cum a pornit totul
În primăvara anului 2021, doi frați de 12 și 10 ani se îndreptau spre școală, când s-a oprit lângă ei o mașină din care a coborât un bărbat îmbrăcat în uniformă de poliție. Copiii nu-l cunoșteau, însă polițistul s-a oferit să-i ducă cu mașina la școală. Frații au refuzat, motivând că nu se urcă în mașini străine. Agentul le-a oferit 50 de lei, drept recompensă pentru răspunsul responsabil.
A doua zi, polițistul i-a urmărit din nou pe cei doi frați cu mașina, tot în drum spre școală. A oprit și i-a dat băiatului de 12 ani un bilețel pe care era trecut numărul său de telefon. I-a cerut să îl sune ori de câte ori dorește.
Și copilul a sunat. I-a povestit agentului despre situația sa școlară. La puțin timp apoi, polițistul l-a vizitat pe copil acasă. Mama l-a surprins pe agent discutând cu fiul ei la poartă. Întrebat ce se întâmplă, polițistul a spus că vorbește cu băiatul „fiindcă îi este drag”.
Alungat de părinți, polițistul a continuat să vină la băiat cu cadouri
După vacanța de vară, polițistul a început să-l caute din nou acasă pe băiatul de 12 ani. „Venea îmbrăcat în polițist”, avea să declare mama la audieri. Femeia îi ceruse să nu mai vină la poarta lor.
„Familia minorului deja se alarmase față de interesul nefiresc al inculpatului față de copiI”, au precizat procurorii.
Cu toate acestea, agentul a continuat să-i cumpere cadouri copilului.
Când polițistul i-a adus băiatului o bicicletă nouă cadou, mama l-a surprins în timp ce îl săruta pe copil pe buze. Confruntat de femeie, agentul „a ripostat cu fermitate, afirmând că-l iubește pe copil și nu va renunța la acesta oricare ar fi opoziția mamei”.
Potrivit datelor din dosar, după ce i-a cumpărat un telefon mobil, polițistul a ținut zilnic legătura cu copilul. Într-una din zile, și-au dat întâlnire în curtea unei locuințe a unei rude despre care agentul știa că este plecată de acasă.
Prima scenă a abuzului, reținută de Parchet
Procurorii au reținut în rechizitoriu că, „fiind doar ei doi, inculpatul i-a spus minorului că s-a atașat de el”, apoi l-a mângâiat în zonele intime și l-a sărutat pe buze.
Atunci băiatul i-a cerut explicații pentru comportamentul său, dar agentul nu i-a oferit niciun răspuns, notează procurorii. S-a oprit și „i-a solicitat minorului să nu spună vreunei persoane despre aceste gesturi”, au reținut procurorii în rechizitoriu.
Filmat în timp ce era „dominat psihologic” de polițist
Pe 30 mai 2022, polițistul s-a întâlnit din nou cu băiatul în spatele școlii din sat.
De această dată, agentul l-a filmat pe băiețel în timp ce îl chestiona.
„În înregistrare se observă minorul cu bicicleta lângă un zid în timp ce este filmat și chestionat de inculpat cu privire la intensitatea afecțiunii față de acesta, cât de mult îl iubește, cât de mult ține la el, dacă ar renunța la el (…) ipostază care surprinde un copil inocent, dezorientat, pus într-o situație inedită căreia cu greu îi face față și pe care nu are capacitatea de a o înțelege, încurcându-se practic în răspunsuri și răspunzând afirmativ datorită incapacității de a se descurca în fața acestei abordări, a unui adult care îl manipulează și îl domină psihologic”, au constatat procurorii în urma analizării filmării.
În telefon anchetatorii au mai identificat o înregistrare realizată în aceeași zi, în care inculpatul, aflat la volanul mașinii, îl urmărește pe băiatul de 12 ani în timp ce acesta merge cu bicicleta pe drum.
Alertarea părinților
A doua zi, pe 31 mai, în jurul orelor 16:00, polițistul s-a întâlnit din nou cu minorul.
L-a chemat în spatele școlii, unde polițistul s-a pus în genunchi în fața copilului, i-a introdus mâna în pantaloni și a început să îl mângâie, după care l-a sărutat. „Minorul s-a speriat și l-a avertizat că, dacă mai face așa ceva, o să-l spună mamei sale, inculpatul încetând de îndată aceste gesturi și plecând de la fața locului”, notează procurorii.
În cele din urmă, băiatul i-a povestit tatălui său, părinții lui fiind despărțiți. Tatăl a anunțat-o pe mamă, cerându-i să anunțe poliția.
Femeia a discutat cu fiul ei, apoi a mers la poliție și l-a reclamat pe agent.
Revolta mamei: „Ce-i iubirea asta?”
În timpul cercetărilor, procurorii au constatat că agentul de poliție abordase și alți copii. În telefonul său au fost găsite mai multe mesaje în care acesta se adresează față de copii cu: „dragostea mea”, „puiul meu”, „iubirea mea”. De altfel, în urma percheziționării telefonului, anchetatorii au descoperit că atunci când mama băiatului de 12 ani i-a interzis polițistului să îl mai sune pe fiul ei, bărbatul a apelat la un coleg al acestuia pentru a ține legătura.
Procurorii au descoperit și mesajele femeii în care îi transmitea polițistului că dezaprobă relația cu fiul ei:
„Eu când am vorbit cu tine ți-am spus să nu mai suni nici pe mine, nici pe (…), ți-am spus de atâtea ori! …. Ți-am spus să nu-i mai aduci dulciuri pentru că ei, copiii, au destule! Că-l iubești… Ce iubire-i asta? Eu nu pricep ce atâta iubire… Ți-am spus să te retragi și să stai deoparte de copilul meu! (…) i-a spălat creierul! (…) și altul să-ți facă așa la copilul tău, cum ți-ar fi inima ta?”
Mesajele din telefon
Potrivit datelor din dosar, băiatul de 12 ani nu era singurul pe care polițistul îl abordase. Procurorii au identificat discuții pe care agentul le purta și cu un adolescent de 16 ani. Din mesajele descoperite, reiese că „între cei doi există o relație apropiată de mai mulți ani, inculpatul spunându-i că-l iubește: Țin prea mult la tine… te iubesc prea mult ca să te…”.
Agentul „îl domină pe adolescent, manipulându-l în discuție, în încercarea de a-l ține aproape și a-l împiedica să rupă această relație dăunătoare”.
Deși adolescentul evită să îl mai întâlnească pe agent, polițistul insistă, chiar și atunci când acesta îi spune că nu știe ce scuze să găsească în fața părinților, pentru a se întâlni seara, așa cum voia polițistul.
Discuții intime și cu alți băieți
Potrivit anchetatorilor, agentul se folosea de experiența profesională pentru a manipula copiii cărora le dădea întâlnire.
„Io cunosc omul… io am de-a face cu oameni, tu gândește-te că prin mâna mea trec zeci, sute de oameni lunar!” – încearcă să-l convingă pe băiatul de 16 ani.
În discuția cu adolescentul, descoperită de procurori, polițistul vorbește despre relația pe care a avut-o cu alți adolescenți, spunându-i că a fost dezamăgit și de către aceștia. Despre unul dintre băieți afirmă că „are un loc separat… gravat acolo în inima mea! Și el va rămâne așa cum îl știam io când era mititel. Un copil pot să zic super special! Un copil cum rar mi-a dat sau mi-a fost dat în viață să întâlnesc. El va avea imaginea aia… epică pot s-o numesc!”.
Trei dintre băieții indicați în înregistrări au fost audiați de procurori, însă au declarat că nu au fost abuzați sexual de către inculpat și nu au întreținut relații sexuale cu acesta.
Au confirmat că au avut relații apropiate cu acesta încă de când erau copii, iar inculpatul se juca cu ei, îi plimba, le spunea că îi iubește și le cumpăra cadouri.
La percheziții, găsit în casă cu un băiat de 7 ani
Pe 26 iunie 2022, procurorii au descins la locuința polițistului. L-au găsit singur în apartament cu un băiat de 7 ani. Agentul a declarat anchetatorilor că l-a luat pe copil de la bunicii săi, pe timpul weekendului, ca să-l facă să se bucure de anumite plăceri ale copilăriei, luându-i dulciuri, ducându-l la piscină.
Atracția nefirescă a inculpatului față de copii reiese și din faptul că pe timpul celor două zile în care minorul s-a aflat la locuinţa sa, inculpatul a preferat să doarmă cu minorul în sufragerie, iar soția și copilul său să doarmă separat în dormitor. Chiar inculpatul recunoaște că a dormit cu minorul în brațe, l-a pupat pe frunte, pe creștet, i-a făcut „băiță”, însă își caracterizează aceste gesturi ca fiind părintești, fără nicio semnificație sexuală /erotică.
Procurorii:
Neagă totul și spune că este victima unei răzbunări
Agentul de poliție a fost arestat preventiv pentru două luni, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu, iar în prezent, el se află sub control judiciar.
El neagă cu vehemență acuzațiile ce i se aduc, susținând că afecțiunea față de copii era una părintească. Inițial, polițistul a fost de acord să fie testat cu poligraful, însă, ulterior, s-a răzgândit și a refuzat, motivând că „nu este mijloc de probă”. A susținut că mama minorului a făcut plângerea împotriva sa, „la îndemnul unei persoane foarte influente”, în scop de răzbunare.
Agentul a contestat probele procurorilor, însă judecătorii au respins excepțiile, arătând că probatoriul a fost administrat legal. Una dintre nemulțumirile polițistului era legată de faptul că mama băiatului de 12 ani ar fi depus plângere împotriva sa într-o zi de sărbătoare legală.
„Nu există nicio interdicție în nicio lege de a nu se efectua cercetări în zile de sărbătoare sau nelucrătoare, serviciul polițienesc fiind continuu, iar organele de urmărire penală sunt obligate să acționeze oricând, indiferent de oră sau zi pentru a lua măsurile necesare în vederea prevenirii și documentării faptelor penale, mai ales atunci când se reclamă abuzuri împotriva minorilor”, a răspuns judecătorul la critica polițistului inculpat.
Agentul a mai invocat și că sărutul nu se circumscrie infracțiunii de act sexual cu un minor, însă a fost contrazis cu exemple din practica judiciară.
Judecătoria pe rolul căreia se află dosarul a respins toate excepțiile invocate de polițist. Aceasta a contestat decizia, Tribunalul Gorj urmând a se pronunța pe 25 aprilie.
Odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale, agentul de poliție a fost pus la dispoziția inspectorului-șef, desfășurând doar activități administrative până la finalizarea procesului.