Cei doi membri ai Guvernului olandez vor fi întrebați despre felul cum anchetatorii olandezi au comunicat cu omologii lor români și despre cum a decurs investigația după ce Visscher a revenit pe teritoriul Olandei. De asemenea, ministrul va trebui să dea explicații despre cum un fost condamnat a scăpat complet de sub supravegherea organelor de ordine.
Întrebările către Grapperhaus și Blok sunt adresate de parlamentarii Pieter Omtzigt și Madeleine von Toorenburg, din partea CDA, cel mai mare partid creștin din Olanda și membru în coaliția aflată la putere.
Au confirmat sau nu moartea lui Visscher?
Miniștrii vor fi întrebați următoarele: puteți indica în ce măsură poliția olandeză sprijină poliția română în cursul investigațiilor? ce demersuri au făcut organele de anchetă din Olanda?
De asemenea, miniștrii olandezi vor trebui să clarifice aspecte din comunicarea cu procurorii români: este adevărat că autoritățile din România, conform declarațiilor procurorului general Bogdan Licu, nu au primit confirmarea oficială a morții lui Visscher din partea autorităților olandeze? Dacă așa este, cum de a fost posibil?
O altă întrebare se referă la îndoielile unei părți a opiniei publice din România cu privire la decesul lui Visscher: știți că mass-media din România a pomenit despre îndoieli legate de moartea lui Visscher, îndoieli exprimate inclusiv de familia victimei? Ce puteți face pentru a risipi aceste îndoieli?
Miniștrii vor fi chestionați și despre ce alte infracțiuni este suspectat Visscher și în ce țări au fost comise acestea. Era Visscher înregistrat în sistemul de justiție Olandez drept agresor sexual? Pentru ce a fost condamnat și ce pedepse a primit? Ce informații ar fi putut afla despre el sau ar fi trebuit să aibă autoritățile din România, pe baza colaborării dintre țările UE?
La aceste întrebăr și la altele, legate de articole apărute în presa olandeză, Grapperhaus și Blok au la dispoziție trei săptămâni să răspundă.
Dubii legate de poliția olandeză
„Planează unele îndoieli legate de modul cum au acționat procurorii și polițiștii olandezi în acest caz. Ca dovadă, politicienii de la putere vor să fie clarificate lucrurile”, a comentat pentru Libertatea Marcel Vink, reporter la cotidianul De Telegraaf.
În Olanda, Ministerul Justiției și Securității are în subordine și procurorii, și poliția. După ce Johannes Visscher și-a pierdut viața într-un accident pe o șosea din apropierea comunei unde locuia, poliția olandeză a recunoscut că îl urmărea pe suspect, imediat după întoarcerea lui din România.
Oficiali ai poliției din provincia Brabantul de Nord au precizat că Visscher nu știa că era urmărit, iar moartea lui, declarată drept sinucidere, nu poate fi pusă pe seama acțiunii anchetatorilor.
Post-mortem, Visscher a devenit principalul suspect într-un alt caz de agresiune sexuală împotriva unui minor. Conform anchetatorilor români, Visscher vizita România încă din 2014.
Autoritățile olandeze lucrează la un mecanism de avertizare a autorităților din alte state, astfel încât persoanele considerate drept periculoase sau care au avut condamnări pentru agresiuni sexuale sau pedofilie să fie supravegheate, în timpul vizitelor în străinătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro