Investigația a fost demarată după ce o analiză a autorităților israeliene a relevat faptul că s-au semnalat câteva zeci de cazuri noi de miocardită în rândul celor peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel.
Cele mai multe dintre aceste cazuri noi au fost identificate la persoane cu vârste de până în 30 de ani, care au efectuat prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech.
„Nu este însă clar dacă numărul acestor cazuri este neobişnuit de ridicat şi nici dacă există vreo legătură cu vaccinul, acestea fiind investigate în prezent”, a declarat Nachman Ash, coordonatorul campaniei israeliene de combatere a pandemiei.
Miocardita, o afecţiune care adesea se vindecă fără complicaţii, poate fi cauzată de o varietate de virusuri şi un număr comparabil de cazuri a fost raportat de asemenea în anii anteriori, așa că determinarea unei legături cu vaccinul va fi dificilă, a explicat responsabilul israelian.
Compania Pfizer a transmis că nu a observat o creştere a incidenţei acestei afecţiuni cardiace peste cea normală în rândul populaţiei generale.
Nadav Davidovici, director al şcolii de sănătate publică a Universităţii Ben Gurion din Tel Aviv, afirmă că inclusiv în eventualitatea în care s-ar confirma o legătură între vaccin şi aceste cazuri de miocardită, riscurile nu ar fi suficient de serioase încât să fie oprită administrarea vaccinului.
„Riscul îmbolnăvirii de COVID-19 este mult mai mare decât efectele adverse ale vaccinului, iar riscul de peri/miocardite după vaccinare este mic şi temporar”, a precizat Nadav Davidovici.
FOTO: EPA