Celelalte drame, în Argeş şi în Harghita
Şi ceilalalţi patru pensionari care s-au sinucis din cauza anchetelor începute de DNA în dosarul pensiilor false au trăit cu spaima că vor ajunge după gratii.
– 31 iunie. Doi bătrâni, soţ şi soţie, au fost găsiţi spânzuraţi în Bălan, judeţul Harghita, după ce, cu doar câteva zile înainte, primiseră o decizie prin care erau înştiinţaţi că au de returnat suma de 41.000 de lei din pensie. Şefa Casei de Pensii Harghita, Ban Katalin, a declarat că, la data stabilirii pensiei bărbatului de 54 de ani, acesta a prezentat o adeverinţă de angajat care era falsă.
– 2 iulie. O pensionară de 57 de ani s-a sinucis la câteva ore după ce a fost audiată la DNA Piteşti. Femeia a lăsat familiei un bilet de adio în care a scris că s-a speriat după ce i s-a spus la audieri că riscă să ajungă şase ani după gratii.
– 12 iulie. O femeie de 54 de ani s-a înecat în râul Argeş, pentru că DNA îi cerceta dosarul de pensionare pentru care, ca să meargă treaba “unsă”, a dat şpagă două borcane cu miere.
Primele informaţii despre falsuri au apărut încă din 2011
Încă din anul 2011 au apărut primele informaţii legate de posibile fraude în realizarea dosarelor de pensionare, de pensii de handicap sau de ajutoare sociale. Ministrul muncii de la acea vreme, Mariana Câmpeanu (foto), a declarat că la instituţia pe care o conduce s-au primit câteva sute de sesizări cu privire la legalitatea întocmirii unor asemenea dosare. Aşa se face că a fost declanşat un plan naţional de control, de reevaluare a dosarelor, care a început cu judeţele Iaşi, Argeş, Bistriţa-Năsăud şi Vrancea, zone din care s-au primit cele mai multe sesizări. “Avem probleme cu anumite evaluări care au fost făcute în cazul persoanelor cu handicap. Am primit un maldăr de sesizări la minister şi acestea trebuie reevaluate”, a declarat la vremea aceea ministrul muncii Mariana Câmpeanu. Imediat, Comisia Superioară a declanşat un plan de control în întreaga ţară, pentru a depista toate persoanele cu certificat de handicap fals. (Cristian Burcioiu)
DNA nu a centralizat cazurile de fraudă
De ceva vreme, DNA a declanşat o anchetă la nivel naţional, care vizează modul în care au fost întocmite foarte multe dosare de pensii pentru handicap, de pensii pe caz de boală şi de ajutoare sociale. În acest moment, anchetele au fost preluate şi sunt continuate, firesc, de unităţile teritoriale ale DNA din zonele unde a fost constatată posibila infracţiune care a permis declanşarea cercetărilor, dar nu au fost centralizate la “centru”, la Bucureşti. În dosarele respective în care se vizează frauda se fac cercetări pentru infracţiuni precum dare şi luare de mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu comise de medici, de funcţionari de la asistenţa socială şi de pensionarii care au încercat şi chiar au încasat ilegal bani de la stat în baza unor documente false. (Cristian Burcioiu)