Europa a înregistrat cel puțin 25.016.506 cazuri și 559.863 de decese de la începutul pandemiei, raportând recent peste un milion de cazuri noi la fiecare patru zile.
Cu doar o zecime din populația lumii, Europa rămâne cea mai afectată regiune, cu aproape 30% din cazuri și decese la nivel mondial.
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marți un nou lockdown național strict, avertizând că o variantă de coronavirus identificată pentru prima dată în țară se răspândește atât de rapid încât riscă să copleșească sistemul de sănătate în termen de 21 de zile.
„Este clar că trebuie să facem mai multe împreună pentru a ține sub control această nouă variantă de COVID-19 în timp ce vaccinurile noastre sunt lansate”, a declarat Johnson în aceeași conferință în care a anunțat că lockdown-ul va dura cel puțin șase săptămâni.
Germania, care în prezent raportează cele mai multe decese zilnice din regiune, cu peste 600 de decese zilnice în medie pe săptămână, și-a prelungit restricțiile impuse la nivel național până la sfârșitul lunii ianuarie.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat că spitalele din toată țara erau deja copleșite, în special unitățile de terapie intensivă.
În Italia, restricțiile impuse pentru pauza de Crăciun au fost prelungite până la 15 ianuarie, în timp ce în Grecia guvernul a impus o carantină strictă din 3 ianuarie până în 11 ianuarie.
Noile focare au determinat dezbateri cu privire la modul de lansare a vaccinurilor în întreaga regiune, unele țări luând în considerare aderarea la Marea Britanie pentru a vaccina cât mai mulți oameni cu o singură doză.
Țările din estul Europei rămân cele mai afectate de virus, reprezentând mai mult de 30% din numărul de cazuri din regiune, potrivit unei analize Reuters.
Rusia, prima țară europeană care a raportat peste 3 milioane de cazuri luna trecută, se situează în spatele Indiei și Braziliei, care sunt cele mai afectate țări de pandemie din lume.
Slovacia a înregistrat un număr record de cazuri noi și spitalizări în ultimele zile, cu peste 2.900 de cazuri înregistrate marți.