Au fost 3.446 de îmbolnăviri în săptămâna 22-28 iulie la nivel național, o creștere cu 71% față de intervalul de șapte zile anterior, iar medicii consultați de Libertatea avertizează că virusul este mult mai extins. Pe de altă parte, numărul cazurilor grave este redus. Cei internați sunt majoritar vârstnici sau persoane cu comorbidități.

32 de pacienți, internați la Iași

Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a explicat pentru Libertatea că în cursul zilei de marți, 30 iulie, unitatea medicală a înregistrat un număr-record pentru anul 2024 de prezentări și internări de COVID-19. 

32 de pacienți bolnavi de COVID-19 sunt internați în acest moment în unitatea medicală din capitala Moldovei, în condițiile în care în lunile anterioare erau doar 2-3 pacienți. Sunt persoane care se prezintă cu dureri în gât, febră de până în 39 de grade Celsius, cu simptome ca de viroză.

„Pacienții primesc test triplu pentru cele trei boli: gripă, SARS-CoV-2 și virus respirator sincițial. Avem de zece ori mai mulți pacienți internați față de luna iunie. Sunt cazuri care au nevoie de monitorizare în spital. De principiu, au și probleme respiratorii, au nevoie de oxigenoterapie, dar de un suport minim. Nu sunt pacienți tineri, au peste 60 de ani și prezintă comorbidități semnificative”, a precizat directorul spitalului din Iași.

Majoritatea infecțiilor, contractate în concedii

Pacienții sunt monitorizați cu atenție, spune Roșu, de o echipă multidisciplinară de medici. Până acum, niciun pacient n-a avut nevoie de transfer la terapie intensivă. Informațiile obținute de medici arată că majoritatea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 fie au fost plecați în concedii, fie s-au întâlnit cu oameni întorși din vacanță, iar aglomerațiile populaționale sunt locurile în care virusul se răspândește cel mai ușor.

„Din nefericire vorbim în continuare de subiectul acesta. Sperăm să-l închidem odată, eu încă primesc tot felul de apelative pentru că mă pronunț public, dar tot insist, că asta este situația și nu trebuie să renunțăm, politica de sănătate trebuie făcută. E important să ne protejăm, dar și pe ceilalți. Dacă avem simptome specifice unei viroze, nu neapărat COVID-19, pentru că nu avem de unde să știm, spiritul civic trebuie să ne îndemne să purtăm mască pe unde ne deplasăm”, declară medicul Florin Roșu.

Și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București numărul cazurilor de COVID-19 este pe o pantă ascendentă. Simin-Aysel Florescu, managerul unității, a declarat pentru Libertatea că în fiecare zi rămân internați cel puțin zece pacienți care ajung cu simptome, dar că numărul oamenilor care primesc tratament ambulatoriu este mai mare. 

Traversăm perioada de „așezare” a virusului

Florescu adaugă că unitatea medicală a resimțit creșterea indicată de rapoartele INSP în ultimele săptămâni. Medicul consideră că traversăm perioada de „așezare” a virusului SARS-CoV-29 în viețile noastre pentru anii care vor urma.

„Sunt mai mulți pacienți, există această creștere, dar nu are legătură cu ce s-a întâmplat în valurile din timpul pandemiei. Probabil că aceasta va fi sezonalitatea COVID-ului. S-ar putea să aibă două vârfuri: unul în sezonul rece, unul în sezonul cald. Cam așa pare că se profilează, dar vom vedea în anii care vor urma”, a explicat Simin-Aysel Florescu.

Omicron, varianta majoritară

Medicul Florescu a explicat că, dintre cei care rămân internați, majoritatea sunt în vârstă, prezintă manifestări severe ale bolii sau diferite complicații, precum pneumonii. Au venit și tineri cu simptome mai importante de infecții acute ale tractului respirator superior, cauzate de SARS-CoV-2, dar aceștia au primit tratament și nu au necesitat internarea în spital pentru supraveghere.

În momentul de față, tulpina predominantă a COVID-19 aflată în circulație în lume este tot Omicron, cu subvariațiile sale. Se răspândește mai rapid, dar nivelul complicațiilor generate este mai redus, comparativ cu variantele anterioare.

Urmărește-ne pe Google News