În cartierul comercial de lux Sanlitun, magazinele și restaurantele, de obicei pline de oameni, nu aveau clienți și, în unele cazuri, funcționau cu echipe restrânse sau ofereau doar mâncare la pachet.
În același timp, companiile din clădirile de birouri se plâng că au personal insuficient și își schimbă programul de lucru pe măsură ce angajații se îmbolnăvesc. Totodată, mulți angajați rămân acasă încercând să evite infectarea.
Autoritățile au raportat miercuri 2.249 de cazuri simptomatice la nivel național pentru ziua precedentă, dintre care 20% au fost depistate în capitală.
Beijingul se confruntă deja cu un focar mai mic de COVID încă dinainte de ridicarea restricțiilor. Într-o țară în care, de la începutul pandemiei, a fost urmărit cu strictețe aproape fiecare caz de infectare, acum nu există date clare despre amploarea răspândirii virusului.
Renunțarea la politica „zero COVID” a însemnat, printre altele, anularea testărilor obligatorii, testări care dominau până acum viața de zi cu zi a chinezilor, oamenii trecând, în schimb, la utilizarea testelor antigen acasă. Asta atunci când sunt disponibile.
În plus, Comisia Națională de Sănătate (NHC) a Chinei a anunțat miercuri, 14 decembrie, că nu va mai încerca să țină evidența tuturor cazurilor noi de COVID, luând decizia să nu mai includă în rapoartele zilnice cazurile asimptomatice, ceea ce face ca răspândirea coronavirusului să fie acum „imposibil” de urmărit.
„Cazurile pozitive sunt peste tot”
Focarul nu se limitează însă doar la Beijing. Locuitori din alte orașe mari ale Chinei au declarat pentru The Guardian că simt cum „cazurile pozitive sunt peste tot”.
O persoană din Chongqing a declarat că toți profesorii de la școala copilului său au fost testați pozitiv și că orele s-au mutat în online. Un locuitor din Zhengzhou a relatat că multe afaceri au trecut la lucrul de acasă, iar o femeie din Guangzhou a povestit că străzile sunt liniștite, dar afacerile și restaurantele continuă să fie deschise.
Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat pe 14 decembrie că actuala criză din China a început „cu mult înainte ca” restricțiile să fie ridicate, dar, de la schimbarea bruscă a politicii „zero COVID”, marile orașe par să fi experimentat o creștere uriașă a cazurilor.
„Explozia de cazuri în China a început cu mult înainte de orice relaxare a politicii «zero-COVID». Există o narațiune conform căreia, într-un fel, China a ridicat restricțiile și, dintr-o dată, boala a scăpat de sub control. Boala se răspândea intens, pentru că măsurile de control în sine nu au oprit boala”, a spus șeful pentru urgențe al OMS, Michael Ryan, citat de The Guardian.
Iar experții se așteaptă ca noile tulpini ale virusului „să se răspândească mai repede în China decât în alte părți ale lumii”. Asta pentru că, în alte țări, oamenii „au o oarecare imunitate împotriva infecțiilor de la valurile anterioare provocate de tulpina Omicron”, a declarat Ben Cowling, profesor de epidemiologie la Universitatea din Hong Kong.
Sistemul medical, copleșit. Cadrele medicale lucrează și infectate
Impactul înmulțirii cazurilor se simte în special asupra sistemului sanitar. Autoritățile din Beijing i-au îndemnat pe pacienții care nu au forme grave ale bolii să nu facă apel la serviciile de urgență.
Marile spitale ale orașului au înregistrat 19.000 de pacienți cu simptome de gripă între 5 și 11 decembrie, adică de peste șase ori mai mult decât în săptămâna precedentă, a declarat luni un oficial din domeniul sănătății.
Zhang Wenhong, un medic din Shanghai, a avertizat că spitalele ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a se asigura că angajații lor nu se infectează la fel de repede ca oamenii din comunitățile pe care le deservesc.
În același timp, există informații potrivit cărora unele spitale din Beijing au deja până la 80% din personal infectat, dar multe dintre cadrele medicale sunt obligate să lucreze în continuare din cauza lipsei de personal, a declarat pentru Reuters un medic dintr-un spital public mare din Beijing.
Toate operațiile au fost anulate la spitalul său, cu excepția cazurilor în care pacientul „risca să moară mâine”, a spus el, sub protecția anonimatului.
Li, un alt medic, din Sichuan, a declarat că spitalul la care lucrează este „copleșit de pacienți”.
Sunt 700 – 800 de oameni cu febră care vin în fiecare zi. Rămânem fără stocuri de medicamente pentru febră și răceală. Câteva asistente au fost testate pozitiv, nu există măsuri speciale de protecție pentru personalul spitalului și cred că mulți dintre noi ne vom infecta în curând.
Li, medic din Sichuan:
Relatările despre creșterea numărului de cadre medicale infectate cu coronavirus au început să se răspândească și pe rețelele sociale din China.
„Din 8 decembrie, când a internat primul pacient pozitiv, până astăzi, 13 decembrie, cel puțin jumătate din personalul medical din secția noastră a fost infectat. La început, bolnavilor li s-a permis să meargă acasă să se odihnească, dar acum, atât timp cât nu sunt simptome foarte grave, nu au voie să meargă acasă”, a scris un utilizator pe Weibo, rețea similară Twitter.
Autoritățile chineze au declarat că aproximativ 90% din populația țării este vaccinată anti-COVID, iar Comisia Națională de Sănătate a anunțat miercuri că va lansa o campanie de vaccinare cu al doilea booster pentru grupurile vulnerabile și persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Foto: EPA