Conform datelor furnizate de către Serviciul de Ambulanță Județean Iași, numărul de cazuri la care a fost nevoie de intervenția unei ambulanțe a început să scadă din luna martie, de când a fost instaurată starea de urgență: sunt 25% cazuri mai puține în martie 2020 față de martie 2019 și 40% mai puține cazuri în aprilie 2020 față de aprilie 2019.
În mod concret, în martie 2019 SAJ Iași a avut 11872 de solicitări de intervenție – 705 au fost cod roșu, grave, 7457 cod galben, 3065 cod verde și au fost efectuate 645 de operațiune de transportare a bolnavilor.
În 2020, însă, scăderea este vizibilă – sunt cu aproape 2.000 mai puțin intervenții în total – 8.955 față de 11.872. Situația pentru luna aprilie este și mai relevatoare: în 2019 erau 11.014 intervenții în total, iar în 2020 numărul a scăzut până la 6.630.
În general, explică reprezentanții SAJ Iași, există unele trenduri cu privire la creșterea sau descreșterea numărului de cazuri de la un an la altul în anumite luni, dar variațiile sunt de până la 5%. Spre exemplu, în luna februarie 2019 SAJ Iași a intervenit în 10.142 de cazuri, în timp ce în 2020 au fost chiar mai multe solicitări, 10.601.
Chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, situația nu este aceeași în ceea ce privește durata unei solicitări. În februarie, martie și aprilie 2019, durata medie de intervenție în cazul unei solicitări la 112 la care a intervenit SAJ Iași a fost de aproximativ 114 minute.
În februarie 2020, timpul de intervenție a scăzut la 111 minute, în martie a scăzut la 109 minute, iar în aprilie la 97 de minute. Însă la ultimele două luni se adaugă și un timp de 50 de minute pe solicitare care presupune decontaminarea ambulanțelor și a aparaturii folosite, cât și schimbarea echipamentului personalului. Astfel, în martie 2020, timpul de așteptare a crescut cu 5% față de anul trecut, iar în aprilie cu 26%.
Dar aceste cifre sunt, de fapt, mai mari, explică Radu Calistru, manager SAJ Iași, pentru că se mai adaugă încă 5-10 minute timpul de echipare al personalului medical, în funcție de complexitatea echipamentului de protecție pe care îl îmbracă la acea intervenție.
„Când se calculează timpul de intervenție în care o ambulanță efectuează o misiune se ia în calcul timpul de la primirea apelului până la încheierea acelei misiuni și sunt liberi pentru o misiune nouă. Pentru luna aprilie, acest timp specific este de fapt mai mic decât în aceeași lună din alți ani, dar din cauza condițiilor specifice pentru intervențiile din perioada respectivă se adaugă timpul de alertare, de pregătire, măcar 5-10 minute în funcție de gradul de protecție al echipamentului pe care trebuie să îl aibă echipajul”, a explicat Radu Calistru pentru Libertatea.
El a spus că se încearcă un triaj telefonic cât mai în detaliu, iar dacă în urma întrebărilor puse solicitanților se identifică faptul că există o suspiciune cu privire la faptul că pacientul a intrat în contact cu o persoană dintr-o zonă de risc sau care a fost confirmată cu COVID-19, atunci echipajul ia echipamentul cu cea mai mare protecție. În luna martie, SAJ Iași a intervenit la 382 de cazuri suspecte de COVID-19, iar în luna aprilie la 1.697.
După o astfel de intervenție, echipajul se întoarce la sediu în mod obligatoriu sau la cel mai apropiat punct al SAJ din județ, unde are loc o procedură de dezinfecție, decontaminare specifică. Pentru aceasta mai este nevoie de 50 de minute și presupune: dezbrăcarea de echipament a personalului, decontaminarea mașinii, dezinfecția ulterioară, timpul de așteptare pentru procedura umedă plus folosirea lămpilor cu ultraviolete.
Radu Calistru, manager SAJ Iași:
Managerul a explicată că fiecare ambulanță care intervine la un caz suspect COVID-19 trece prin procesul de decontaminare, dar procedura se realizează de cel puțin două ori în decursul a 12 ore și în cazul echipajele care nu au avut intervenții la astfel de cazuri. La SAJ Iași niciunul dintre cei 475 de angajați nu a fost confirmat cu noul coronavirus.