Guvernul României a fost zguduit de o serie de cazuri de plagiat, iar mai mulți miniștri sunt acuzați că au copiat o parte din teza de doctorat, scrie prestigiosul cotidian francez, care se referă la cel mai recent caz, cel al ministrului PNL de interne Lucian Bode, care a susținut în 2018 o teză despre securitatea energetică a României la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
„Numit ministru în decembrie 2020, el ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat, dar a refuzat accesul la manuscris. Universitatea a făcut același lucru, pe motiv că textul fusese publicat. Cu toate acestea, în bibliotecile și librăriile din România nu există nicio urmă a acestei lucrări de cercetare”, notează Le Monde în articolul semnat de corespondentul Mirel Bran.
Ziarul francez a precizat că Universitatea din Cluj a susținut în noiembrie 2022 că doar 2,95% din teza în cauză a fost plagiată. „Teza mea este corectă și îmi pot păstra doctoratul”, a spus atunci Bode.
„Dar presa independentă PressOne a dezvăluit la scurt timp după aceea că 65 din cele 194 de pagini ale tezei au fost copiate. Rușinată de această anchetă, universitatea a decis imediat să verifice din nou manuscrisul. «Suspiciunile de plagiat sunt confirmate, iar lipsurile de etică au afectat profund această teză», a concluzionat comisia de etică a universității”, notează ziarul francez.
Le Monde a mai adăugat că Lucian Bode a intentat un proces împotriva Universității Babeș Bolyai, pe 5 ianuarie, și a pierdut în primă instanță, pe 17 ianuarie. „Acuzațiile la adresa mea sunt nejustificate, sunt motivate politic”, s-a apărat ministrul PNL de interne.
Alți demnitari acuzați de plagiat
Dar Lucian Bode „nu este singurul de pe scena politică din România care trăiește această situație inconfortabilă. În noiembrie 2021, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, liberalul Florin Roman, a demisionat din funcție” tot pentru un caz de plagiat, scrie Le Monde.
Prestigiosul ziar francez, sub semnătura lui Mirel Bran, a făcut însă o confuzie, creditând-o pe jurnalista Emilia Șercan drept cea care a dovedit plagiatul lui Florin Roman. În realitate, fostul ministru PNL a demisionat în decembrie 2021, nu în noiembrie 2021, și asta după investigațiile publicate de Libertatea în trei episoade.
Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, tot liberal, să demisioneze din același motiv, a scris Le Monde.
Cotidianul francez a mai subliniat că nici premierul Nicolae Ciucă nu a fost scutit de acuzațiile de plagiat. „Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier”, mai notează Le Monde, care l-a caracterizat pe liderul PNL drept „începător în politică”.
Totodată, ziarul francez a scris că „Emilia Șercan a pătat în mod definitiv imaginea de militar integru a premierului”, după acuzațiile de plagiat din ianuarie 2022.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Elenuca • 24.01.2023, 05:26
Rigoarea de redactare a lucrarilor poate lasa dee dorit ,insa problema asta e folosita ca arma politica menita sa discrediteze politicieni , de asta apar numai nume de ministri ! In realitate ,erau standarde laxe pentru doctorate ,conducatorii de doctorat nu sunt AI sa verifice lucrarea comparativ cu toate celelalte texte dintr un domeniu . Doamna Sercan parca nu traieste in prezent ,e razboi la granita ,e pericol de expansiune a acestui conflict ...plus ca mai sunt cateva luni si se schimba cabinetul . Sau chiar asta e ideea ?
pikpik • 23.01.2023, 22:34
Demisii ceva? Nici porcul lui tataia nu avea ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.