În doar două luni, numărul cazurilor de rujeolă aproape că s-a dublat. Dacă până în data de 16 decembrie, se înregistrau 1.700 de cazuri confirmate, în 17 februarie numărul a ajuns la 3.071. Cifră care îi îngrijorează, se pare, doar pe părinții care și-au imunizat copii.
”Noi vaccinați, noi cu sufletul cât un purice. Nu mi pare normal ce se întâmplă. De ce trebuie să tragă ponoasele copiii noștri din cauza unor părinți iresponsabili care refuză să-și imunizeze odraslele. Să-i țină acasă toată viața dacă sunt în stare să ia astfel de decizii în plină epidemie”, spune, extrem de furioasă, Maria, mămica unui băiețel de 3 ani și a unei fetițe de 9 ani.
Numai în ultima săptămână numărul persoanelor care s-a îmbolnăvit de rujeolă a crescut cu aproape 400 de cazuri. Și chiar dacă, din cauza acestei epidemii de rujeolă, Ministerul Sănătăţii împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi de la Institutul de Sănătate Publică au propus, în luna decembrie, o serie de măsuri printre care și scăderea vârstei de vaccinare de 12 la 9 luni – pentru că o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează copiii sub un an – se pare că sunt prea puțini părinți care își dau seama de gravitatea situației.
În ultima lună a anului trecută au fost achiziționate peste 300.000 de doze de vaccin la nivel național, dar degeaba. Nici măcar numărul celor 16 decese, plus unul care încă nu a fost confirmat, nu i-a înspăimântat pe românii care, cel mai probabil, sunt împotriva vaccinării.
Decesele au fost înregistrate astfel: 5 în județul Arad, 4 în Timiș, 3 în județele Dolj și Caraș Severin și unul în Capitală. Cel de-a 17-lea, neconfirmat încă, este tot în județul Arad. Rujeola, care a pus stăpânire pe 36 de județe din România, este o boală infecțioasă care duce adesea la complicații. Pentru unul dintre 1.000 de bolnavi, rujeola este mortală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro