Iulia, una dintre mamele ucrainene pentru care războiul a înrăutățit situația sa familială, povestește despre actele violente ale soțului ei, de-acum, dar și de dinainte de război.
„Sunt învinețită, am echimoze peste tot. Am avut o lovitură și la cap. Vânătaia de la ochi mi-a trecut. Așa m-a lovit”, povestește femeia, arătând cum a lovit-o soțul său peste față.
Iulia relatează că partenerul ei de viață a fost mereu violent. Lucrurile, însă, s-au înrăutățit de când rușii au ocupat regiunea în care locuia. Fabricile s-au închis, iar bărbatul și-a pierdut locul de muncă. Puținul pe care îl aveau era cheltuit pe alcool. Când femeia s-a plâns, el a devenit agresiv și a bătut-o.
„Fiul cel mare are 15 ani. M-a întrebat: « Ce mai aștepți? Să te omoare pe tine sau pe noi?». Băiatul meu m-a susținut mult. O dată, m-a bătut în fața copilului. Fata mea a deschis geamul și a strigat după ajutor. Probabil trebuia să mă gândesc de mai demult dacă mai rămân cu el sau nu. Dar nu știam cum să procedez cu copiii”, a spus Iulia.
„Comunicarea în familie s-a schimbat”
Irina Șurkno conduce o unitate nou înființată pe lângă Parchetul General cu scopul investigării cazurilor de violență domestică. Aceasta este convinsă că înmulțirea actelor de agresiune are legătură cu războiul.
„Întoarcerea din captivitate a prizonierilor de război, a civililor, comunicarea în familie s-a schimbat. Situația financiară grea a celor forțați să migreze, șomajul – toți acești factori duc la creșterea cazurilor de violență domestică”, a spus Irina Șurkno.
Provocarea etse să le învățăm să se iubească pe sine. Să se iubească așa cum sunt. Să se accepte așa cum sunt. Multe nu se iubesc, și din cauza asta rămân în asemenea relații.
Anastasia Meleșciuc, coordonatoarea adăpostului pentru femei:
Iulia este convinsă acum că războiul i-a înrăit partenerul și mai mult.
„Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina. Am putea să ne întreținem, cu munca și toate cele”, a spus Iulia.
Iulia încearcă acum să își găsească un loc de muncă și spune că este hotărâtă să nu mai depindă niciodată de un agresor pentru a-și putea hrăni copiii.
Cu cât au crescut cazurile de violență domestică în Ucraina în 2023 față de anul precedent
În primele cinci luni ale acestui an, cazurile înregistrate au crescut cu 51% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor autorităților ucrainene.
Poliția a înregistrat 349.355 de cazuri de violență domestică în perioada ianuarie-mai 2023, față de 231.244 în aceeași perioadă din 2022 și 190.277 în primele cinci luni din 2021, arată datele.
Majoritatea experților și profesioniștilor în domeniu au declarat, pentru Reuters, că se tem că problema se va agrava pe măsură ce războiul va persista și că acesta își va pune amprenta asupra trupelor traumatizate care se întorc de pe front după încheierea conflictului.
Alamar13 • 21.09.2023, 02:04
Ceva urat si ticalos. Sa lovesti o femeie. Sa lovesti pe cineva mai slab. Una din definitiile lasitatii. Razboiul nu este o scuza. Totusi eu ma intreb care este scuza lasilor ticalosi din Romania unde abuzul fizic, verbal si psihologic al fetelor si femeilor este un Sport National.