În jurul lumii, pentru ţara noastră
Poate cel mai cunoscut globetrotter din România, Mirel Magop şi-a făcut un scop al vieţii din a duce numele ţării noastre în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. A început să călătorească având ca unic mijloc de transport propriile picioare în urmă cu şapte ani, când şi-a propus să viziteze toate oraşele din ţară. Şi a reuşit! A urmat apoi turul Europei, tot la pas, iar anul trecut a refăcut traseul lui Badea Cârţan. Mirel a ajuns pe 1 Decembrie la Roma, pe jos, îmbrăcat în straie populare şi în opinci. Nici acum nu are stare: vrea să plece într-un tur al lumii, dar de data asta pe bicicletă. “O voi face în ideea de a promova România, cum am făcut şi în călătoriile anterioare. Peste tot pe unde am fost, am oferit o imagine despre ţara mea, altfel decât o ştiau cei de acolo”, ne-a explicat Mirel Magop. (Iulian Cuibar)
S-a chinuit 9 ani să devină român
Sud-africanul Jaco du Plessis din Oradea este un mare patriot, chiar dacă autorităţile ţării sale adoptive l-au pus la grea încercare ca să devină cetăţean cu acte în regulă.
În anii 90, Jaco du Plessis păşea pentru prima dată pe pământ românesc şi a ştiut de atunci că aici vrea să trăiască. Tehnician ortoped de meserie, el a înfiinţat în 1997 un centru de ortezare şi protezare în inima Bihorului, iar şase ani mai târziu depunea pentru prima dată actele ca să devină cetăţean român, relevă Vocea Transilvaniei. A adunat actele necesare şi a dat zeci de interviuri, însă o întrebare de geografie l-a încuiat şi a fost respins. A atacat decizia în instanţă şi, deşi i s-a dat dreptate, hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Abia în 2012 s-a prezentat din nou în faţa unei comisii şi a luat cu brio testul autorităţilor, ba chiar a recitat şi imnul. “Locul unde mă simt cel mai acasă este aici, În România. Când mă duc în Africa de Sud mă simt ca în vizită”, a spus Jaco du Plessis. (Elena Matei)
În America se face sport într-o sală românească
Americanii au o sală de gimnastică în stil românesc. Este decorată cu cele trei culori ale drapelului României. Ea aparţine unui român şi cei 7 antrenori care lucrează aici sunt tot de-ai noştri.
În sala lui Mike Tătaru din Knoxville, SUA, saltelele, chiar şi unele aparate, sunt colorate în roşu, galben şi albastru. “Sala asta de gimnastică este mica mea Românie”, ne-a declarat Mike. El a deschis în 1994 sala Tatarus Gymnastics Tumbling and Cheerleading. Antrenează sute de elevi şi este ajutat de 7 români, foşti gimnaşti sau acrobaţi. “Noi suntem 7 antrenori români aici, 7 magnifici, cum îmi place mie să spun”, ne-a declarat Traian Moşoianu, un mare acrobat român care a intrat în Cartea Recordurilor pentru un număr de echilibristică la circ şi care acum lucrează cu Mike Tătaru. Românii din Knoxville antrenează echipe de tumbling şi cheerleader (n.r. – majorete), o industrie cu profit de miliarde de dolari în SUA. Traian Moşoianu are şi clase pregătitoare la gimnastică de băieţi şi fete, dintre care unii ajung să fie selecţionaţi şi trimişi la echipa naţională. Pentru că azi lucrează, antrenorii au sărbătorit ieri cu muzică românească şi mititei. Clubul Tataru‘s a devenit deja cunoscut în Statele Unite, iar copiii pe care-i pregătesc antrenorii români de aici au multe reuşite la competiţiile locale.(Delia Chilianu)