Legea a fost votată în luna septembrie 2020, cu sprijinul PMP, PSD și PNL, dar a fost contestată la Curtea Constituțională de către USR și UDMR.

Parlamentarul USR Cătălin Drulă, acum ministru al Transporturilor, acuza la acel moment că legea este un „tun imobiliar transpartinic‟, valoarea terenurilor cedate gratuit fiind estimată la 300-400 de milioane de euro.

Proiect de 2,8 miliarde de euro

Legea a fost inițiată în timp ce Camera de Comerț avea deja un proiect imobiliar imens, de 2,86 miliarde de euro cu grupul Iulius, patronat de către omul de afaceri Iulian Dascălu.

Proiectul imobiliar de 2,8 miliarde de la Romexpo dintre grupul Iulius și Camera de Comerț

În cadrul acestuia urmau să fie realizate spații comerciale și de birouri, parcări, un muzeu, iar pavilionul central de la Romexpo ar fi fost transformat în sala multifuncțională.

NEPI a acuzat un ajutor de stat mascat

Grupul NEPI, un concurent al Iulius și unul dintre cei mai mari proprietari de mall-uri din România, a cerut realizarea unei licitații pentru teren sau pentru drepturile de dezvoltare.

Acesta a acuzat că legea este un ajutor de stat indirect către Iulius și a făcut o plângere la Comisia Europeană. Forul european a cerut ulterior detalii despre lege.

Grupul Iulius a resping acuzațiile la acel moment, afirmând că nu are nicio calitate sau implicare în procesul legislativ.

 
 

Urmărește-ne pe Google News