În urma deciziei CCR, după publicarea motivării, pensiile speciale rămân în vigoare.

Pe 28 ianuarie, deputaţii au votat, într-o şedinţă de plen convocată în sesiunea extraordinară, proiectul de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică.

Printre cei vizați de această măsură erau chiar parlamentarii, magistrații, dar și foștii președinți ai României.

S-au înregistrat 247 voturi pentru şi 21 de abţineri.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: ”Judecătorii speciali ai CCR nu-și taie privilegiile”

Decizia Curții a fost aspru criticată de către liberali.

”Întrebarea legitimă a PNL este cum pot niște judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale să judece cu bună-credință, desființarea pensiilor speciale? O altă întrebare este dacă vreodată, în România, cât timp judecătorii CCR beneficiază de privilegii și de cumul pensie-salariu, vom putea avea o decizie favorabilă desființării pensiilor speciale? PNL a fost și este singurul partid care a dus la votul final o asemenea lege, în care am prevăzut anularea pensiilor speciale, inclusiv cele ale judecătorilor CCR. A fost atacată de așa-zisul Avocat al Poporului, care a luat o decizie împotriva poporului roman, ce respinge pensiile speciale! Vom aștepta punctul de vedere al CCR și vom reveni cu un nou act normativ care sa țină cont de motivarea CCR! Rușinoasa și dezonoranta decizie!”


Florin Roman, liderul deputaților PNL:

Legea tăia doar unele pensii speciale, grosul rămânea

Pe de altă parte, legea votată în ianuarie nu tăia decât 10-15% dintre pensiile speciale, iar cea mai mare parte a acestora rămâneau.

Este vorba de pensiile speciale primite de către militari, polițiști, jandarmi și foștii angajați ai serviciilor de securitate.

Potrivit calculelor Libertatea, peste 140.000 de soldați, polițiști și profesii asimilate rămăseseră oricum cu pensiile speciale. Unele dintre aceste categorii profesionale ies la pensie la 40 de ani, astfel că se creează discriminări între cetățeni.

Anual, plata pensiilor speciale costă echivalentul a două miliarde de euro.

Un alt proiect, care prevede impozitarea pensiilor speciale se află în Parlament. Acesta prevede praguri de impozitare de 10%, 60% și 95%.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News