UPDATE ora 16.50: Curtea Constituțională a anunțat că a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.
„Curtea a reținut că motivele cuprinse în preambulul acesteia justifică existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu putea fi amânată, întrucât exista posibilitatea organizării alegerilor pentru Parlamentul European și a celor locale în condiții deficitare, având în vedere anvergura și numărul mare de alegeri organizate în anul 2024”, se arată în argumentele instituției conduse de Marian Enache.
Potrivit CCR, „legiuitorul are oportunitatea să stabilească condițiile de compunere a Biroului Electoral Central în limitele prevederilor Constituției”, iar OUG nu încalcă prevederile constituționale referitoare la securitatea juridică, separația și echilibrul puterilor în stat.
„Prin urmare, chiar dacă actul normativ a fost adoptat cu mai puțin de un an de la data alegerilor și modifică modul de compunere al Biroului Electoral Central, acesta nu produce insecuritate juridică pentru competitorii electorali. Dimpotrivă, soluția normativă de desfășurare a celor două categorii de alegeri la aceeași dată a determinat necesitatea stabilirii unei set de reguli comune și omogene pentru buna desfășurare a alegerilor, în condiții de echitate pentru toți competitorii implicați în procesul electoral”, se mai arată în documentul oficial.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.
***
Știrea inițială: Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat pe 8 martie Ordonanţa de urgenţă care se referă la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, programate pe 9 iunie.
REPER a trimis pe 15 martie o adresă la BEC în care solicita înregistrarea lui Tiberiu Ionuţ Petrescu ca reprezentant în Biroul Electoral Central. Cererea a fost însă respinsă pe motiv că REPER nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din 2019.
După ce Biroul Electoral Central a respins pe 16 martie cererile PMP, Forţa Dreptei şi REPER de a avea câte un reprezentant în BEC, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pe 19 martie sesizarea de neconstituționalitate depusă de REPER.
REPER a susținut că „s-au modificat în mod arbitrar și nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme și proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”.
Europarlamentarul Dacian Cioloș, președintele REPER, a declarat că au fost „deposedați de Guvernul Ciolacu de dreptul de a-și apăra votul în secțiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanților noștri din procesul electoral deși în acest moment avem a treia cea mai mare delegație de deputați în Parlamentul European”.