„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi: a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi, de CCR.
Articolul din Legea Educaţiei considerat neconstituţional prevede că „elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social”.
Judecătorii constituţionali consideră că acordarea de burse doar elevilor de la şcolile publice, nu şi celor de la unităţile de învăţământ private sau din învăţământul confesional, este discriminatorie.
„În esenţă, Curtea a reţinut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional(…)”, arată CCR cu privire la decizia de neconstituţionalitate a articolului din Legea Educaţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Realist2023 • 07.11.2024, 22:57
Iote ca s-a trezit CCR-ul deschizand ochii spre colosale privilegii de la stat !! Poate le da prin cap sa mearga si mai departe / privatii au ajuns niste paria in comparatie cu cei de la stat, suntem din nou socialisti ?