UPDATE ora 13.40 Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, luni, că modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE, în Parlament, Codului Penal şi de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Potrivit unor surse din CCR, motivul admiterii sesizărilor şi a declarării neconstituţionale a acestor proiecte îl constituie faptul că Parlamentul nu şi-a exercitat atributiile de a efectua toate corelarile textelor, cu deciziile CCR.

Este a doua oară când judecătorii CCR resping Codurile penale, după ce, şi la primul control de constituţionalitate, acestea au fost declarate neconstituţionale.

Ulterior, proiectele au rămas blocate în comisia specială iar PSD şi-a propus să treacă articolele declarate constituţionale, prin Ordonanţă de Urgenţă. Ministrul Justiţiei de la acea vreme, Tudorel Toader, nu a fost de acord, astfel că a fost remaniat din funcţie.

Nici premierul Viorica Dăncilă nu a dorit să îşi asume o Ordonanţă pe Codurile Penale, astfel că proiectele au revenit în dezbaterea comisiei condusă de Florin Iordache, care a făcut modificările, în regim de urgenţă.

Judecătorii au amânat de şapte ori luarea unei decizii.

Potrivit unor oficiali ai CCR, pe 11 iulie judecătorii constituţionali au reuşit să încheie dezbaterile pe aceste sesizări, însă au amânat luarea unei decizii.

Sesizările se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Uniunea Salvaţi România a depus, împreună cu PNL, două sesizări de neconstituţionalitate, susţinând că, prin aceste proiecte de lege, se aduc peste 300 de modificări „nocive” Codului penal şi Codului de procedură penală.

USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală.

Şeful statului a menţionat în sesizare că legea privind modificarea Codului penal a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale, însă, în procedura reexaminării, Parlamentul a adoptat actul normativ criticat cu depăşirea limitelor fixate de Curtea Constituţională.

 
 

Urmărește-ne pe Google News