UPDATE. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a constatat că nu există conflict juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman.
Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, la 16 noiembrie, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, după deschiderea de către DNA a dosarului Belina în care sunt anchetate Rovana Plumb și Sevil Shhaideh. La ședința publică a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader. După dezbatere, Curtea a decis să amâne decizia până în data de 23 noiembrie.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în urmă cu o săptămână, că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ și nu a procurorilor DNA.
El a mai arătat că, din cele aproape 1000 de infracţiuni aflate în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu există nicio infracţiunea care să se refere la fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de guvern, nu act normativ, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.
”Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a spus Tudorel Toader.
Președintele Senatului a sesizat pe 23 octombrie Curtea Constituțională a României cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională, în cazul Belina, unde a început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, iar în cazul Rovanei Plumb, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.
Călin Popescu-Tăriceanu a cerut Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro