Legea care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei a fost inițiată de către deputatul independent Adrian Dohotaru și a fost susținută de către PSD, Pro România și UDMR, însă a fost contestată de către PNL la Curtea Constituțională.
În funcție de acest indicator sunt calculate ajutoarele sociale, astfel că majorarea sa va duce la creșterea ajutoarelor sociale din România.
De asemenea, în funcție de ISR se calculează și ajutorul de șomaj, care va ajunge la 900 de lei.
Decizia Curții a fost dată cu majoritate de voturi. Legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, care are posibilitatea de a o întoarce în Parlament.
Majorarea cu 40% a pensiilor, amânată pentru 13 ianuarie
Curtea a amânat însă pentru 13 ianuarie legea care prevede majorarea cu 40% a pensiilor.
Guvernul a adoptat o ordonanță de majorare a pensiilor cu 14% din septembrie, însă PSD a promovat două legi care modifică legea bugetului și legea bugetului asigurărilor sociale astfel încât să cuprindă creșterea cu 40% a pensiilor.
Legea a fost atacată la CCR de către guvern în luna octombrie, din cauza presiunii imense pe care majorările o pun asupra finanțelor statului.
Sporurile pentru funcționari, neconstituționale
Forul a decis că legea care acordă sporuri unor bugetari încalcă principiul bicameralismului, modificările nefiind dezbătute în ambele camere ale Parlamentului, potrivit unui comunicat al instituției.
De asemenea, CCR spune că trebuia stabilită sursa de finanțare, iar Parlamentul trebuia să ceară punctul de vedere al Guvernului.
Legea acorda sporuri de 15% pentru „complexitatea muncii‟ angajaților din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului.
Aceasta a fost contestată la CCR de către PNL. Obiecția de neconstituționalitate a fost admisă în unanimitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro